Ana Brnabiæ, Aleksandar Antiæ, Milorad GrèiæFoto: FoNet/ Nenad Ðorđević

Izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić da ne isključuje mogućnost da je sabotaža bila razlog zbog čega u proteklim danima termoelektrana „Nikola Tesla“ u Obrenovcu nije proizvodila dovoljno struje, stručna javnost ocenjuje kao potpuno neodgovornu i nerealnu kao i pokušaj da se nađe alibi za nesposobnost i nespremnost rukovodstva Elektroprivrede Srbije.

Premijerka Brnabić je juče izjavila da je u TENT možda došlo do sabotaže jer je svih šest blokova ispalo iz sistema u jednom trenutku.

– Svakako je nekompetentnost ili nestručnost u svakom smislu. A da li je bilo još nešto, meni se čini da je malo prevelika slučajnost da u jednom trenutku ispadne svih šest blokova, ali to je ta nestručnost, neshvatljiva za Elektroprivredu Srbije koja ima ljude i inženjere koji rade decenijama. Ima osnova da sve bezbednosne službe na tome rade. Nisam pobornik teorija zavera, ali da ima nekih neverovatnih stvari, ima – rekla je Brnabić za TV Pink.

Ekspert za energetiku Goran Radosavljević kaže za Danas da premijerkina izjava njemu ne zvuči realno.

– Ja nisam bezbedonosni stručnjak već ekonomista pa ovu stvar mogu samo laički da komentarišem. Hipotetički postoji mogućnost sabotaže takvog jednog velikog objekta kakav je termoelektrana, ali to bi onda svakako bilo prvi put u istoriji da se desi nešto tog tipa. Za mene realno zvuči da je do problema došlo zbog nedostatka dovoljnih količina uglja i mazuta. Naime, stručna javnost je dugo upozoravala da do problema može da dođe upravo u tom segmentu. Na kraju to se i desilo i zvuči racionalno u odnosu na ono što tvrdi premijerka – navodi Radosavljević.

Predsednik resornog odbora Demokratske stranke za rudarstvo i energetiku Goran Vasić izjavu premijerke Ane Brnabić za Danas ocenjuje kao neozbiljnu.

– Rad termoelektrana je veoma osetljiva i važna stvar za funkcionisanje svake države. Upravo zato je sa bezbedonosne, uključujući i vojne tačke gledišta reč o sektoru koji nadležni veoma pomno prate i kontrolišu. Nemoguće je da neko sabotira šest termo blokova i da to pored opsežne kontrole ne bude primećeno. Ovakvom svojom izjavom predsednica Vlade ponižava i izriče ruglu profesionalce iz vojne i civilne bezbednosti koji decenijama brinu o strateškom objektu poput termoelektrane „Nikola Tesla“. Kada se obraća javnosti sa takvim ocenama premijerka ne može samo da iznese pretpostavku već je dužna da predoči i argumente i dokaze za to što tvrdi. To nije učinila – kaže Vasić.

On dodaje da je očito reč o pokušaju vlasti da amnestira rukovodstvo EPS-a od odgovornosti zbog nestručnosti odnosno zbog toga što nisu obezbeđene dovoljne količine uglja i mazuta što je izazvalo kolaps elektroenergetskog sistema Srbije.

Ekspert za energetiku Miloš Zdravković ističe za Danas da je tvrdnja premijerke potpuno netačna i da ne zaslužuje poseban komentar.

– To što premijerka tvrdi je potpuno nemoguće i svako iz struke to zna. Ne radi se tu o tome da neko isključi jedno dugme i tako prekine proizvodnju. Za nestanak struje u Srbiji i za prekid proizvodnje u TENT-u jeste kriv ljudski faktor, ali ne zbog sabotaže već zbog nesposobnosti rukovodstva Elektroprivede Srbije – ističe naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari