Tepić: Hitno smeniti Grčića sa čela EPS-a, napravio gubitak od skoro sedam milijardi dinara 1Foto: Screenshot/Facebook/Marinika Tepić

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić zatražila je danas hitnu smenu vršioca dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Milenka Grčića jer je po njenim rečima, nekada profitabilno preduzeće u prethodne dve godine doveo do neto gubitka od skoro sedam milijardi dinara. 

Navodeći da je Grčić u 2018. zadužio EPS i napravio neto gubitak od milijardu dinara, a u prošloj godini od 5,8 milijardi, potpredsednica SSP ga je otpužila da je to preduzeće doveo „do ruba propasti“.

„Drugi razlog zbog kog Grčić momentalno mora da leti sa posla je činjenica da u EPS-u vlada bezvlašće. On od marta 2017. ne sme biti na funkciji jer mu je tada istekao prvi mandat u v.d. statusu. Pored toga, četvorici od pet članova Nadzornog odbora EPS-a, dakle onih koji treba da nazdiru Grčića, mandat je istekao pre dve godine“, kazala je Marinika Tepić novinarima ispred centrale EPS-a u Beogradu.

Po njenim rečima, treći razlog za momentalnu smenu Grčića je to što projekat odsumporavanja u Kostolcu još nije počeo što za posledicu ima, kako je navela, dalje trovanje građana.

„On je najodgovorniji jer nije obezbedio upotrebnu dozvolu. Zato se građani i dalje truju a svake godine više od 6.000 ljudi u Srbiji umre od posledica aerozagađenja“, kazala je Marinika Tepić.

Ocenila je da će posledice Grčićevog rukovođenja EPS-om biti „drastično“ povećanje cene struje i otpuštanje velikog broja radnika tog javnog preduzeća koje po zvaničnim podacima ima oko 32.000 radnika ali koje po navodima potpredsednice SSP, direktno ili indirektno zapošljava oko 100.000 ljudi.

https://www.facebook.com/marinikatepic/videos/2774455289440158/

 

„Samo je u Srbiji elektroprivredno preduzeće gubitaš, nigde drugde u Evropi i svetu. Onaj koji zatekne skoro pola miliona evra na računu EPS-a kada je preuzeo preduzeće a onda napravi neto gubitak od skoro sedam milijardi dinara za dve godine, zove se ‘ubica’ EPS-a ali i zdravlja ljudi“, kazala je potpredsednica SSP.

Dodala je da EPS „ne sme biti meta politike“, navodeći da je to preduzeće „naš gigant koji nam je pomogao da preživimo sankcije i bombardovanje ali ne i Grčića“.

„Očekujem da Grčić bude smenjen ako ne danas, onda sutra jer je trenutno stanje neodrživo. Neće MMF kada bude video ove podatke, da kaže sve je u redu“, navela je Marinika Tepić.

Najavila je da će i dalje pozivati Grčića na „javni sastanak“ na kom bi po njenim rečima, trebalo da objasni i zašto je potpisao ugovor vredan 20 miliona evra sa firmom Aseko u kojoj je direktor premijerkin brat, Igor Brnabić, odnosno ugovor od 30 miliona evra sa kompanijom čiji je vlasnik suprug ministarke pravde Nele Kuburović i brat članice Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa, Darije Kisić Tepavčević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari