Titula velikog zlata za tri vina manastira Bukovo 1Foto: TOON

Sve više vinara Negotinske krajine, kao i njihovi preci koji su se bavili proizvodnjom vina, otkrivaju tajnu vinove loze. Proveru stečenog iskustva, novih znanja, otkrivanja tajni u spravljanju vina, imaju na godišnjem ocenjivanju vina. Na ovogodišnje pristiglo je čak 89 uzoraka.

Godišnje ocenjivanje vina ove godine opštinska Turistička organizacija sprovela je u okviru projekta “Oni vide med i vinO“ uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i u saradnji sa Udruženje proizvođača vina sa oznakom geografskog porekla Negotinska krajina.

Za ocenjivanje je stiglo 89 uzoraka.

– S obzirom da vinarstvo sve više dobija na popularnosti, da svest o značaju razvoja vinarstva raste među vinarima, ljudi koji su bili amaterski vinari u međuvremenu stičući tu svest o tome koliko je bitno da se pojave na manifestacijama, da saznaju neka nova znanja, da promovišu i sebe uz kvalitet vina, očekivao sam ovakav odziv – rekao je dr Marko Malićanin koji je predsedavao komisijom za ocenjivanje.

Osim dr Malićanina inače docenta Poljoprivrednog fakulteta u Kruševcu i predsednika Upravnog odbora Saveza vinara i vinogradara Srbije, negotinska vina ocenjivali su diplomirana inženjerka tehnologije Đurđa Кatić i vinski novinar Tomislav Ivanović.

Bezmalo polovinu uzoraka pristglih za ocenjivanje činili su uzorci crvenih vina.

Titula velikog zlata za tri vina manastira Bukovo 2
Foto: TOON

Žiri je u ovoj kategoriji rangirao 39 uzoraka, od kojih su tri iz Vinarije Manastira Bukovo – Kupaža crvena 2017, Merlo 2017 i Kaberne sovinjon 2017 Vinarije Manastira Bukovo sa srednjom ocenom 93,66 i 90,66 ponela titulu velikog zlata, a Kupaža crvena nagrađena je i plaketom za najbolje vino u kategoriji crvenih vina.

U kategoriji crvenih, deset vina dobilo je zlatnu, 15 srebrnu, a 11 bronzanu medalju.

Veliko zlato u kategoriji belih vina, u konkurenciji je bilo 25 uzoraka, ponelo je pet vina – Šardone 2017. Vinarije “Frunza Aglaja” iz Trnjana, koje je dobilo i plaketu za najbolje vino u kategoriji belih vina, Šardone 2021. Podruma “Milivojević 1972” iz Rečke, Sovinjon blan 2021. Vinarije “Matalj”, Traminer 2018. Vinarije “Mikić” iz Rečke i Sovinjon/Semijon 2020. Vinarije “Frunza Aglaja”.

Srednja ocena ovih vina bila je 91 do 93,66.

Zlatnom medaljom okitila su se četiri vina, a srebrnom i bronzanom po osam.
Roze 2021. Vinarije “Matalj” je sa srednjom ocenom 91,66 osvojilo veliko zlato i plaketu za najbolje vino u kategoriji rozea.

U ovoj kategoriji dva uzorka su ocenjena zlatom, a dva bronzom.

Žiri je doneo odluku da Aromazovanu kupažu 2020. Vinarije “Frunza Aglaja”, van konkurencije, oceni zlatnom medaljom sa srednjom ocenom 86,33.

Utisak Đurđe Katić koja je peti put članica komisije za ocenjivanje vina iz Negotinske krajine, je da je vidljiv napredak u odnosu na prethodne godine.

-Moram vam reći da je ove godine utisak značajno pozitivniji nego što je to bilo prethodnih godina. Još uvek se pojavljuju vina gde se vidi nedostatak osnovnih tehnoloških postulata, nedostatak higijene u podrumu, prisustvo starih sudova, starih bačvi, vina koja izlaze na tržište, a da prethodno nisu prošla adekvatnu negu, međutim, broj takvih vina je ove godine bio značajno manji nego ranije. Na mene su definitivno bolji utisak ostavila crvena vina nego bela, a najbolji utisak vina od gamea iz 2017. godine – zaključuje Đurđa Кatić.

-Imali smo jako dobrih vina i belih i crvenih što ukazuje na to da je i potencijal ovog kraja za razvoj vinarstva jako visok a sa druge strane ukazuje da samo vinarstvo i vinari jako napreduju – smatra Marko Malićanin.

-Mislim da su ovakve vrste takmičenja upravo način da se interno u okviru regije postave standardi, postave kriterijumi, da se poboljša kvalitet vina koja izlaze iz regije ka Beogradu i ka ostatku Srbije i u budućnosti ka izvozu. Mislim da postoji potencijal, a istorija je pokazala da je ovo podneblje jako dobro za vinovu lozu – ocenjuje vinski novinar Tomislav Ivanović.

O vinima iz Negotinske krajine dovoljno govori i podatak da je “Kremen Kamen 2017” negotinske Vinarije Matalj po izboru magazina “Vino & Fino” proglašeno venom decenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari