Tokom prethodne godine 45 radnika u Srbiji izgubilo život na poslu 1foto FoNet/MGSI

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) saopštila je danas, povodom Međunarodnog dana bezbednosti i zdravlja na radu, da je prošle godine u Srbiji 45 radnika izgubilo život na poslu.

Takođe, prošle godine je u Srbiji 3.455 radnika teško, a 17.558 lakše povređeno na radnom mestu.

„Posebno zabrinjava što smrtne povrede na radu nisu više posebnost rada u građevinarstvu, rudnicima ili u fabrikama namenske proizvodnje. Ubrzanje proizvodnog lanca preko granica fizičkih sposobnosti radnika, radno vreme od 10 i 12 sati, nepoštovanje potrebe odmora u toku rada i dnevnog odmora, a pre svega tretiranje radnika kao potrošne robe, trka za brzom zaradom i enormnim profitima dovela je do smtrnih ishoda i u proizvodnji kablova i tekstila“, navela je ASNS.

Kako su naveli, poseban problem je što se o preventivi, poštovanju zakona i zaštiti prava radnika brine samo 270 inspektora koji su prošle godine kod svakog osmog kontrolisanog poslodavca pronašli nepravilnosti, a protiv 42 poslodavca podneli i krivične prijave.

„Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu napravio je manje pomake u zaštiti zaposlenih, ali zakonske norme ostaće samo puka forma ako poslodavci ne shvate da je bezbednost i zdravlje njihovih radnika, pre svega njima na korist, a državni organi bez politikanstva počnu da dosledno i neselektivno primenjuju zakon“, navela je ASNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari