Tomanović: Slučaj Agrokor i pokušaj da se preko APR izigra pravni poredak 1Foto: Antonio Bat/EPA

Privremenom merom Privrednog suda u Beogradu od 4. aprila zabranjena je promena vlasnika na Agrokorovim pravnim licima u Srbiji na osnovu Nagodbe usvojene u Hrvatskoj po osnovu tzv. „Leks Agrokora“ i odluke hrvatskog suda, ali je istog dana Agencija za privredne registre (APR) ipak izvršila promenu podataka, navodi Advokatska kancelarija Tomanović.

Kako se navodi u saopštenju punomoćnika Ivice Todorića i Adria group holding iz Holandije, APR je izvršila promenu podataka o vlasniku udela na Agrokorovim pravnim licima u Srbiji „na osnovu isprava koje su protivne poretku Republike Srbije i koje nisu priznate u zakonom predviđenoj proceduri“, prenosi N1.

„I pored ranije donetih odluka sudova Republike Srbije, i Privrednog i Apelacionog, koji su odbacili zahtev za priznanje postupka u Hrvatskoj uz dodatnu ocenu da je sporni postupak protivan zakonu Srbije te da postupak nije imao za cilj namirenje svih poverilaca, već isključivo održivost poslovanja pojedinih ‘sistemski važnih’ privrednih društava za Hrvatsku, i nakon Upozorenja koje smo uputili, Agencija je pristupila izigravanju i odluka sudova i pravnog poretka Srbije i prihvatila isprave koje su protivne pravnom poretku Republike Srbije i tako izbegla postupak priznanja strane odluke“, piše u saopštenju.

Dodaje se da u Republici Srbiji ne sme nijedan državni organ pa ni APR da primenjuje Ugovore koji su sastavni deo Nagodbe i Odluke suda u Zagrebu, i „da izvršava nepriznate strane sudske odluke donete u postupku koji pravni poredak Republike Srbije ne priznaje“.

„Ne sme se na osnovu odluka koji ne priznaju srpski sudovi oduzimati tuđa imovina, uskraćivati pravo poverilaca koji su glasali protiv Nagodbe da naplate svoja potraživanja i ugroziti poslovanje domaćih privrednih društava koja su postupanjem Agencije postala svojina jednog novog pravnog lica iz Hrvatske. Agencija se pojavila kao put za zaobilaženje propisa, odluka sudova i izbegavanje pravnog poretka Srbije i zato preduzimamo sve pravne korake da se postupanje Agencije vrati u okvire Zakona“, navedeno je u saopštenju Advokatske kancelarije Tomanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari