Tomislav Momirović: Inflacija do kraja godine na osam odsto 1foto FoNet/MGSI

Ministar trgovine Tomislav Momirović izjavio je danas da se očekuje da će do kraja godine inflacija biti spuštena na osam odsto.

Momirović je na ekonomskom samitu koji je organizovala Privredna komora Srbije (PKS) rekao da vladina akcija „Bolja cena“ daje dobre rezultate i da je donela niže cene u maloprodaji.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović izjavio je da je u proteklih pet godina sektor maloprodaje uspeo da apsorbuje velike udare poput pandemije, geopolitičkih potresa, infalacije i tehnoloških promena.

Da bi maloprodaja išla u korak sa trendovima i smanjila troškove poslovanja, mora da prihvati inovacije poput veštačke inteligencije i korišćenja podataka iz velikih baza, ocenio je Vesović

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je da u Srbiji posluje 20 trgovačkih lanaca i da su građani dobro snabdeveni, saopštila je PKS.

U proteklih 10 godina trgovina se razvijala rapidno. Najveća promena je dolazak velikih lanaca, poput Lidla i Merkatora. To je bitno promenilo nabavku, pre svega, prehrambenih prozvoda, izjavio je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari