Tomislav Momirović: Srbija u 2023. godini zabeležila rekordan izvoz robe 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Srbija je od januara do novembra 2023. godine zabeležila rekordan izvoz robe u iznosu od 26,4 milijarde evra, što je 4,5 odsto više u poređenju sa istim periodom prethodne godine, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović, saopštilo je danas Ministarstvo.

„Prateći dosadašnje trendove možemo da kažemo da će ukupna razmena robe i usluga u 2023. godini biti veća od 80 milijardi evra“, rekao je Momirović i dodao da je smanjen spoljnotrgovinski deficit za 31 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Kada je reč o izvozu robe, Momirovć je naveo da su glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije u ovoj godini  Nemačka, Bosna i Hercegovina, Italija, Mađarska i Rumunija, kao i da je Srbija uspela da sa CEFTA ostvari suficit u razmeni u vrednosti od 2,71 milijardi dolara.

Momirović je dodao da je spoljnotrgovinska robna razmena bila najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini.

„Zemlje članice Evropske unije čine oko 60 odsto ukupne razmene, a mi očekujemo da ćemo u godinama koje su pred nama tek videti pune efete u primeni Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom“ kazao je Momirović, dodavši da očekuje da će 2024. biti potpisani sporazumu o slobodnoj trgovini i sa Egiptom i UAE.

Momirović je istakao da najveći suficit u trgovini robe Srbija i u 2023. godini ostvaruje sa regionom, a pre svega sa Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Severnom Makedonijom u iznosu od blizu 2,5 milijardi evra na nivou procene za celu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari