Top 5 evropskih gradova za praznična putovanja 1Foto: Freepik/Vecstock

Vreme praznika nam se približava i ovo je idealno doba godine kada možemo da priuštimo sebi putovanje. Bilo da planirate romantično putovanje ili želite da upoznate neki novi grad, predstavljamo vam pet evropskih gradova idealnih za praznična putovanja.

Proverite zašto je Prag jedan od najposećenijih gradova Evrope

Jedna od najposećenijih destinacija Evrope je glavni i najveći grad Češke – Prag. Putovanje u prestonicu Češke predstavlja pravu poslasticu za sve ljubitelje istorije, arhitekture ali i romantičnih šetnji.

Izuzetno dobro očuvano gradsko jezgro sa građevinama koje datiraju još iz perioda renesanse i gotike glavni su razlog zašto se Prag nalazi na UNESCO-voj listi svetske baštine.

Svakako se među mnogim istorijskim zdanjima kao najpoznatije izdvaja simbol Praga – Karlov most. Sa šesnaest masivnih lukova koji se pružaju preko Vltave i koji spajaju Stari grad i Malu stranu, ovaj most iz XV veka deluje zaista impresivno. Most je svakako nezaobilazna atrakcija, a naš savet je da zbog velike posećenosti, most istražite u prepodnevnim časovima kako biste izbegli velike gužve.

Bajkovite slike u Pragu su na svakom koraku, ali kao najupečatiljivija izdvaja se slika Praškog dvorca. Praški dvorac je ujedno i najveći naseljeni dvorac na svetu, i ova impozantna građevina svakog posetioca ostavlja bez daha.

Često se u mnoštvu atrakcija Praga zaboravi jedan njegov skromni deo, a koji svakako ne bi trebalo da zaobiđete – radi se o Zlatnoj ulici. Zlatnu ulicu čine posebnom kućice sa šarenim fasadama koje su do danas zadržale svoj autentičan izgled. Ulica ima i kulturni značaj, s obzirom na to da je tokom XIX vek postala dom za mnoge umetnike. Tako se i danas u njoj nalazi kuća Franca Kafke.

Ukoliko vas vreme posluži, i ne bude previše hladno, preporučujemo vam da uživate u pogledu na Pragu iz ugla Vltave. Krstaranja ovom rekom traju oko sat vremena, a zimski uslovi doprinose tome da krstarenje učine jako romantičnim.

Ukoliko želite da pogledate kako rezervisati i organizovati putovanje u glavni grad Češke, posetite stranicu: Prag putovanje i na najbolji način se pripremite za nezaboravno iskustvo.

Toskana – Upoznajte Italiju u svom najlepšem izdanju

Naša sledeća destinacija je regija poznata po vinima, prelepoj umetnosti, i jednim od najlepših pejzaža u Evropi – Toskana. Toskana putovanje je zaista nezaboravno iskustvo i jedno od onih putovanja koje se obavezno ponavlja.

Najelpše doba godine za posetu Toskane je proleće. Temperature su vrlo prijatne, a pejzaži su već dobili svoje prepoznatljive tonove. Ukoliko već sada razmišljate gde biste mogli da proslavite osmi mart, Toskana je naš predlog, tačnije njena banja Montekatini.

Ova, kod nas manje poznata, banja 2021. godine proglašena je delom svetske kulturne baštine. Unesco ju je uvrstio među „velike banjske gradove Evrope“ zbog poznatih mineralnih izvora i arhitekture, i jer je banja bila izuzetno popularna destinacija za evropsku elitu od 18. veka.

I danas kada šetate ovom banjom imate osećaj da se vraćate nekoliko stotina godina unazad. Turistima je jedna od najzanimljivijih atrakcija iz prošlosti, Palazzina Regia, zgrada koju je čuvena porodica Mediči koristila kao letnju palatu. Palata je smeštena u centralnoj ulici Montekatini Termi. U istoj ulici nalazi se Gradska kuća u kojoj se danas nalazi i Muzej savremene umetnosti.

Zaštitini znak ove banje su svakako kupatila, ali i fontane. Što se tiče kupatila, preporučujemo da obiđete Terme Tettuccio, kompleks čija će vas arhitektura sigurno ostaviti bez daha. Među fontanama se kao najznačajnije i najlepše izdvajaju Mazzoni i Guidotti.

Posebna atrakcija jeste i Montekatini Alto, brdo na koje se možete popeti fonikularom ili lokalnom žičarom. Pored srednjovekovnog zamka, videćete i tradicionalne kuće, uske ulice, sjajan pogled na dolinu.

Velika prednost Montekatini Termi je i što je okružena čuvenim gradovima Firencom, Pizom, Sienom, tako će vam svi ovi gradovi biti nadohvat ruke, pa vaše osmomartovsko romantično putovanje možete začiniti jednodnevnim izletom u neki od pomenutih gradova.

Top 5 evropskih gradova za praznična putovanja 2
Foto: Freepik/

Rim – Provedite novogodišnje praznike u večnom gradu

I dalje smo u Italiji, ali regiji Lacio, tačnije njenom najvećem i glavnom gradu, Rimu. U kom god delu godine da posećujete ovaj grad, sigurni smo da ćete nećete pogrešiti, ali ipak, provesti novgodišnje praznike u Rimu je zaista nešto posebno.

Koliko god da odlučite da ostajete u Rimu malo je, i koliko god ga obilazili, nećete uspeti sve da vidite. Ali ako odlučite da provedete nekoliko dana u večnom gradu evo šta obavezno da obiđete.

Preporučujemo vam da krenete od Koloseuma, najvećeg amfiteatra iz vremena Rimske imperije. Visok je 50 metara i mogao je da primi više od 50.000 gledalaca. Gradnju ove veličanstvene arene počeo je car Vespazijan 72 g.n.e. i trajala je više od deset godina.

Kada govorimo o nezaoblaznim atrakcijama Rima, nemoguće je ne spomenuti čuvenu Fontanu di Trevi, jednu od najvećih baroknih fontana u svetu. Nalazi se u srcu grada, a legenda kaže da bacanje tri novčića garantuje ljubav, brak i povratak u Rim

Naš savet je da izdvojite jedan dan i posetite Vatikan, pre svega zbog Bazilika Svetog Petra koja predstavlja vrhunac renesansne arhitekture i umetnosti. U unutrašnjosti bazilike se nalaze neke od najpoznatijih umetničkih dela u istoriji, uključujući Pijetu, Katedru Svetog Petra i Raspeće Sv. Petra.

Ukoliko se odlučite da novogodišnje praznike provedete u Rimu, trebalo bi da znate da su temperature prijatnije nego kod nas. Dnevne se kreću oko 10-15 stepeni celzijusovih, dok se noćne retko kad spuštaju ispod nule.

Ako ste ljubitelj dočeka na otvorenom, prijatne temperature će vam sigurno pogodvati, ami vam preporučujemo da Novu Godinu dočekate na Circo Massimo-u. Na ruševinama ovog nekada spektalurane arene se organizuje velelepan vatromet.

Ako ste ljubitelj nešto mirnije i romantičnije atmosfere, najluđu noć možete dočekati u nekom od mnogobrojnih italijanskih restorana gde vas čekaju jedna od najboljih vina i specijaliteta ove kuhinje.

Još ideja šta videti u Rimu, ali i neke povoljne aranžmane za odmor možete pronaći sa stranici – Rim putovanje, pa vam toplo preporučujemo da je posetite i istražite ponudu.

Pariz – Grad ljubavi idealna destinacija za romantična putovanja

Teško da se može zamisliti romantičniji grad od grada svetlosti, a poseta ovom u gradu u zimskim mesecima nosi posebnu čar.

Prva stanica u obilasku Pariza bi svakako trebalo da bude Ajfelova kula. Naš savet je da zbog gužvi, izdvojite jedan ceo dan za tu posetu. Takođe, napominjemo, da je fotografisanje Ajfelovog tornja dozvoljeno isključivo za vašu privatnu kolekciju, deljenje fotografija na društvenim mrežama nije dozvoljeno.

Nezaobilazna stanica kada ste u Parizu je muzej Luvr, jedan od najvećih muzeja na svetu. Izložba u ovom muzeju pokriva period od praistorije pa sve do XIX veka. U njemu su izložena neka od najpoznatijih umetničkih dela poput Mona Lize, Sloboda vodi narod, Umirući rob…Prema procenama potrebno je oko 6 sati hoda kako bi se obišla sva tri krila ovog muzeja.

Kako svaki grad najbolje upoznajemo šetajući njegovim ulicama, tako i vama preporučejmo ovo kao način upoznavanja sa Parizom. Kao šetalište vam preporučujemo čuvena Jelisejska polja. Ova ulica dugačka oko dva kilometra, važi za jednu od najprestižnijih avenija na svetu. Na aveniji su smešteni najpoznatiji modni brendovi, pa je ova avenija prava modna Meka za sve ljubitelje skupocene garderobe, parfema i obuće.

Ukoliko putujete sa nešto skromnijim budžetom, preporučujemo vam različite pešačke ture, od dvočasovnih ili tročasovnih privatnih tura, do potpuno besplatnih grupnih tura na bazi napojnice, uz koje ćete se upoznati sa najznačajnijim atrakcijama Pariza.

Barselona – Grad bogate istorije, sporta i umetnosti

Pre nekoliko godina, tačnije 2016. godine Barselona je bila najposećeniji evropski grad. Ni danas njena popularnost ne jenjava i dalje spada u najposećenije gradove sveta. Za to bi trebalo da bude zahvalna dugoj istoriji, prelepoj arhitekturi ali i umetnosti koja je ostavila velika trag u ovom gradu.

Ono što Barselonu čini jedinstvenom u svetu je veliki broj građevina koje spadaju u sam vrh arhitektonskih dostignuća. Tako priču i obilazak Barselone treba započeti od jedne takve gađevine – Bazilike Sagrada Familie.

Sagrada Familia je katedrala namenjena obavljanju religioznih obreda i službi, ali je posećuju ljudi svih nacija i veroispovesti, čineći je najposećenijom u celoj Španiji. Njene kule i kupole, činjenica da je građena od kamena svakoga ostavljaju bez daha. Bazilika Sagrada Familia je delo čuvenog Antonija Gaudiija, a zanimljivo je da gradnja katedrale nije završena, i da su planovi da se sa radovima završi do 2026 godine.

Pominjući Gaudija, preporučujemo vam da posetite i njegove građevine Casa Mila, Casa Batlló i čuveni Park Guelj, sigurni smo da će vas svaka od pomenutih građevina impresionirati.

Turistima ali i stanovnicima Barselone posebno je zanimljivo uzišenje Monžuik. Zamak Monžuik, izgrađen sredinom XVII veka se izdvaja kao glavna atrakcija ovog uzvišenja. Ukrašen zelenilom, ovaj kompleks predstavlja idealno mesto za laganu šetnju. Na istom uzvišenju smeštemo je i Špansko selo. Ideja ovog simpatičnog sela je da predstavi različite arhitektonske stilove iz svih delova Španije.

Pored svega pomenutog na uzvišenju su smešteni i Nacionalni muzej umetnosti Katalonije botanička bašta, Olimpijski stadion, muzej sporta i olimpijade, Palau Nacional, a sam po sebi je i atrakcija i pogled koji se pruža sa ovog uzvišenja, pa je čitavo ovo uzvišenje pravi mali turistički dragulj u okviru Barselone.

Kada se nađete u Barseloni, ne propustite priliku da isprobate njihova vina, ali i mediteransku kuhinju koja se ubraja u jednu od najboljih svetu.

Stigli smo do samog kraja. Nadamo se da su vam se naši predlozi dopali i da ćete posetiti neki od pomenutih gradova. Nama je još preostalo da vam poželimo nezaboravan odmor!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari