Trajković (NBS): U prvih 15 dana jula gotovo da nema rasta cena, moguće da mesečna inflacija bude i negativna 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/MO)

Inflacija usporava, dostigla je maksimum u martu od 16,2 odsto. Milan Trajković iz NBS rekao je za RTS da u prvih 15 dana jula gotovo da nema rasta cena. Očekuje da se u drugoj polovini ove godine mesečna stopa inflacije spusti na 1,3 odsto u proseku.

Inflacija u Srbiji nastavlja da usporava – sa 14,8 odsto u junu, pala je na 13,7 odsto. Ipak, cene su proteklog meseca i dalje rasle.

Kada se pogleda godišnji nivo, neke namirnice su poskupele i više od 40 odsto – zvanično.

Zamenik generalnog direktora Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku NBS Milan Trajković rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da se ne oseća usporavanje inflacije zbog mesečne inflacije koja je bila 0,7 odsto.

Prema njegovim rečima, bitno je da razlikujemo međugodišnju i mesečnu inflaciju.

„Kada gledamo međugodišnje, inflacija usporava, dostigla jer maksimum u martu – 16,2 odsto, sada je 13,7 odsto. I dalje imamo neki mesečni rast cena. Ono što je dobro da i taj mesečnmi rast cena usporava. U periodu kada smo se suočavali sa najvećon inflacijom – od aprila prošle do februara ove godine mesečna mesečna inflacija u proseku iznosila je 1,3 odsto. Poslednjih nekoliko meseci iznosi oko 0,7 odsto mesečno“, istakao je Trajković.

Očekuje da se u drugoj polovini ove godine mesečna stopa inflacije spusti na 1,3 odsto u proseku.

„U prvih 15 dana jula mi ne vidimo gotovo nikakav rast cena. Moguće je da čak u julu do kraja meseca budemo bez mesečne inflacije, čak je moguće da mesečna inflacija bude negativna po prvi put posle više od dve godine“, napomenuo je Trajković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari