Sindikat Fijat Krajsler automobila Srbija (FCAS) zvanično je juče pozvao predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da, u skladu sa svojim obavezama, ali ipak u što kraćem roku, poseti kragujevačku fabriku. U sindikatu smatraju da država, koja ima 33 odsto kapitala u fabrici, mora aktivnije da se uključi u realizaciju zajedničkog projekta sa Fijatom, odnosno grupacijom Fijat Krajsler automobili.

Sindikalci pod tim pre svega podrazumevaju proizvodnju još jednog modela u Kragujevcu. Kompanija FCA Srbija ima projektovani kapacitet za 300.000 automobila godišnje, a sa njenih proizvodnih linija silazi tek oko 100.000 „fijata 500L“, te prostora za uvođenje novog ili novih modela, smatraju sindikalci, i te kako ima. Vučić još pre godinu i po dana najavio da će o tome razgovarati sa menadžmentom Fijata, ali je, u međuvremenu, ili zaboravio, ili odustao od te inicijative, podsećaju u sindikatu. Dodaju da oni neće odustati od inicijative za dobijanje još jednog modela, tim pre što procenjuju da bi njime definitivno i na duži rok, koji se meri decenijama, bila zagarantovana budućnost fabrici, zaposlenima i dobavljačima. U domaćoj automobilskoj industriji, čija je okosnica fabrika u Kragujevcu, trenutno je angažovano oko 10.000 radnika. Proizvodnjom još jednog modela taj broj bi brzo bio udvostručen, za koliko bi, najverovatnije, bio povećan i izvozni saldo te grane, koji sada premašuje milijardu i po evra godišnje.

Zaposleni u FCA Srbija očekuju da i Vlada isposluje realizaciju Fijatove ugovorne obaveze koja se odnosi na proizvodnju pet odsto rezervnih delova te kompanije u Srbiji, čime bi se stvorili uslovi za dodatno upošljavanje, pa i proširenje kapaciteta u domaćoj automobilskoj industriji.

Istovremeno, zaposleni i šumadijska javnost očekuju da država napokon ispuni preostale obaveze prema Fijatu, prevashodno one vezane za izgradnju infrastrukture, odnosno za završetak auto-puta prema Koridoru 10, izgradnju obilaznice oko Kragujevca i modernizaciju pruge Lapovo – Kraljevo, kojom se automobili transportuju prema Luci Bar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari