Suočeni sa nemarom i nove republičke Vlade, s jedne i daljim propadanjem ustanove, s druge strane, zaposleni u kragujevačkom Centru za strna žita planiraju nove proteste, koji će, kako najavljuju, tokom naredne sedmice početi jednim „performansom“, kojim će, na donekle neuobičajen, ali u datoj situaciji prikladan način, obeležiti 115 godina postojanja i rada Centra, nakon čega će radikalizovati pobunu.


– Ovoga puta ćemo zaista morati da idemo do kraja, tako da će po okončanju našeg predstojećeg protesta Centar za strna žita u Kragujevcu moći da postoji samo kao naučnoistraživačka ustanova sa perspektivom, ili ga više neće biti. Produžetak agonije ustanove više nema nikakvog smisla – rekao je za naš list predsednik Sindikata u Centru za strna žita Blagoje Kovačević.

Podsetimo, prvi protesti zaposlenih u ovoj ustanovi počeli su u leto 2009. jer je država koja im je vlasnik, prestala da ispunjava finansijske obaveze, a žiro račun je od 5. avgusta te godine u blokadi. Radnici Centra u oktobru te 2009. javno su spalili svoje doktorske, magistarske i fakultetske diplome i priznanja, ali ni to nije pomoglo. Propadanje Centra je nastavljeno uprkos novim protestima zaposlenih i pokušajima gradske uprave u Kragujevcu da preuzme tu ustanovu. Svi dosadašnji pokušaji zaposlenih i lokalne samouprave da se kragujevački Centar za strna žita spase od definitivne propasti i vremenom ponovo osposobi za normalno funkcionisanje i poslovanje završeni su neuspešno, jer ni prethodna, ni sadašnja Vlada, nasuprot obećanjima, nisu preduzele ništa da se problemi reše. Aktuelna Vlada nije čak imenovala ni novog rukovodioca Centra, iako je direktor već dve i po godine u ostavci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari