Bivši vlasnici fabrike vode tražili obeštećenje od 18,5 miliona evra, sud odbio zahtev 1Izgradnja dodatnog rezervoara Foto: Fabrika vode Zrenjanin

Tužba udeličara u Fabrici vode Zrenjanin, novosadskog advokata Olivera Zaveđija, „Sinertek“ Nenada Obradovića i „SAR Beograd-Zemun“ u izraelskom vlasništvu, odbijena je pred privrednim sudom u Zrenjaninu ali presuda nije pravosnažna.

Udeličari su tužili zrenjaninski JKP „Vodovod i kanalizaciju“ za izgubljenu dobit u narednih 25 godina, potražujući na to ime 18,5 miliona evra.

Oni su, kako je potvrđeno Danasu u Privrednom sudu u Zrenjaninu, pokrenuli tri tužbe, jednu na 12 miliona evra, jednu na 3,7 miliona i jednu na milion evra.

Kako nam je rečeno, tužba udeličara je odbijena jer za izgubljenu dobit može da tuži Fabrika vode a ne udeličari.

U samoj presudi navodi se da tužioci, kao osnivači kompanije „Fabrika vode”, uopšte nisu imala pravo na tužbu jer nisu bili ugovorna strana sa kojom je „Vodovod” 2015. zaključio Ugovor za prečišćavanje vode.

Ugovor o prečišćavanju vode u Zrenajninu sklopio je sa „Vodovodom“ konzorcijum firmi „Grupa Zilio S.P.A”, „Grupa Zilio” i „Sinertek” dok pravno lice „Fabrika vode” 2015. godine nije ni postojalo.

Kada je reč o vlasništvu i udelima, advokat Oliver Zeveđi imao je 5 odsto udela, „Sinertek” (20 odsto), „SAR Beograd–Zemun” (65 odsto) i dansko preduzeće „Liktek” (10 odsto). „Sinertek” pripada Nenadu Obradoviću, a „SAR” je u vlasništvu grupe Izraelaca, među kojima je privrednik Meir Avital.

Inače, ročište za otvaranje stečaja nad privrednim subjektom Fabrika vode doo Zrenjanin zakazano je za 22. mart, što je i glavna vest u ovom trenutku.

Podsećamo, pogon Fabrike vode u Zrenjaninu prodat je preko izvršitelja u izvršnom postupku pred Osnovnim sudom u Zrenjaninu, a postupak je prošle godine pokrenula Erste banka na ime neizmirenog bankarskog duga.

Novi vlasnik pogona Fabrike vode je arapska firma Metito, koja je nedavno podnela zahtev gradu Zrenajninu da se sklopi ugovor o vodosnabdevanju.

Pogon Fabrike vode doo Zrenjanin i dalje ne radi a za njegovo pokretanje potrebna su nova ulaganja.

Istražni postupak u toku

Istražni postupak protiv dvojice bivših direktora JKP „Vodovod i kanalizacija“ u Zrenjaninu I.D. i G.T. a, kao i protiv bivšeg direktora Fabrike vode u tom gradu N. O. još uvek nije okončan u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, a optužnice nisu podignute. Trojica osumnjičenih uhapšeni su 13. februara 2020. zbog krivičnih dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, Zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica, a sve u vezi sa poslovima vezanim za izgradnji fabrike vode u Zrenjaninu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari