Na internetu tražili 2.000, dobili 107.000 dolara 1Foto: Predrag na Festivalu društvenih igara u Kanu 2013. godine; Sve fotografije: Forsage Games

Ja nikada nisam bio „gejmer“ niti sam ikada odigrao bilo koju igru, osim „Ne ljuti se čoveče“ i svojih igara.

Ipak, u januaru ove godine je svoju igricu postavio na internet platformu “Kikstarter”, na kojoj ljudi širom sveta finansiraju dobre ideje, i tražio pomoć od 2.000 dolara. Dobio je – tačno 107.827 dolara, odnosno 50 puta više nego što je prvobitno tražio, preneo je portal “Startit”.

Kampanja za koju je dobio mnogo više nego što je i mogao da pomisli, a u koju ništa nije uložio,  bila je za igricu “Tank Chess”, koja je,  i sam naziv kaže, osmišljena tako da se na šahovskoj tabli igrači bore tenkovima.

Učestvuje cela porodica

Predrag Lazović okupio je gotovo čitavu porodicu oko svoje ideje, pravljenje društvenih igara, i otvorio firmu Forsage Games. U “ekipi” su angažovani i Predragov sin Dragan i ćerka Vojislava, ali i nećak Stefan Kovljanin. Kako otac gotovo nikada ne igra igrice, drugi članovi porodice – firme često i sami osmišljavaju pravila i zadaju teme – borbe tenkova, takmičenje u saobraćajnim propisima, igrice strategije i trenerskih veština…

Na internetu tražili 2.000, dobili 107.000 dolara 2

Predrag i Vojislava Lazović na Festivalu društvenih igara u Kanu 2013.

“Sa vizijom za svoju prvu igru sam se jednostavno probudio jednog jutra, nakon čega sam je ubrzo i realizovao”, priča Predrag. “Igra nije imala naročitog uspeha na tržištu, može se reći da je bila suviše originalna da bi bila prihvaćena. U svetu „ozbiljne“ igre uglavnom stvaraju čitavi timovi autora. Ja sam u početku sve radio sam, ali mi se ubrzo pridružio i sestrić (tada dečak) Stefan Kovljanin.”

Nakon toga su zajedno osmislili nekoliko igara, a sada je Stefan (profesor/master španskog jezika i kjiževnosti) deo kreativnog tima i pre svega zadužen za komunikaciju sa inostranim partnerima.

“Moja deca su od rođena upoznata sa svim fazama stvaranja neke igre, tako da su od malena uzeli učešće u tome”, objašnjava razvoj porodične firme direktor  Forsage Games.

Ćerka Vojislava je završila Grafički dizajn na Beogradskoj Politehnici i nakon stečenog iskustva u nekoliko grafičkih firmi je odlučila da im se u pridruži u realizaciji aktuelnog projekta „Tenkovski šah“, za koji su i dobili veliki sredsta pre samo koji mesec.

Sin Dragan je nakon završene Škole za dizajn odlučio da odloži studiranje i da se u potpunosti posveti radu na društvenim igrama. On već godinama ravnopravno učestvuje u svim fazama stvaranja igara. Pored toga njegov doprinos se ogleda u dosta poboljšanom dizajnu.

Na internetu tražili 2.000, dobili 107.000 dolara 3

Igrica koja je na „Kikstarteru“ dobila 107.000 dolara

Zašto igrice?

Predragovi preduzetnički počeci datiraju još iz 90-ih. Na studijama mašinstva je počeo da se bavi proizvodnjom raznih unikatnih suvenira (ručno oslikanim figuricama od drveta).

“U početku mi nije bio motiv zarada, već potreba da radim nešto kreativno”, seća se on. “U to vreme je bilo moguće prodavati sopstvene proizvode bez posedovanja firme, po sistemu komisione prodaje. Figurice sam plasirao i preko Jugoslovenske Autorske Agencije jer su svrstane u originalna umetnička dela. Potražnja je bila velika i moji proizvodi su se prodavali u celoj tadašnjoj SFR Jugoslaviji. Perspektiva avio inžinjera u zemlji pod sankcijama nije bila sjajna, pa sam zato odlučio da se u potpunosti posvetim proizvodnji suvenira.”

Predrag je otvorio zanatsku radnju u čijem radu je učestvovala i čitava porodica, supruga i roditelji.

Sa izradom figurica brzo se zainteresovao i za društvene igre u kojima se one koriste. Ipak, shvatio je da na tom polju nema mnogo kreativnosti, barem ne kod nas.

Na internetu tražili 2.000, dobili 107.000 dolara 4

Jedna od igara u ponudi

“U Srbiji i regionu se u velikom tiražu prodaju jedino dečije i donekle porodične igre. Postoji bezbroj izdanja igre „Ne ljuti se čoveče“. Roditelji deci kupuju tu igru jer znaju kako se igra, a sve ostalo za šta moraju da se pročitaju pravila, ma koliko ona bila kratka,  je problematično”, objašnjava mašinski inženjer.

“Igre za ozbiljne igrače („gejmere“) imaju svoje kupce, ali je tržište preplavljeno piratskim izdanjima najpoznatijih svetskih igara Riziko, Monopol, Skrebl, Kluedo… Vremenom su proizvođači promenili originalne nazive tih igara, ali su to i dalje stopostotne nelegalne kopije.”

Predrag dodaje da nije želeo da se takmiči sa ostalim proizvođačima u „jeftinoći“, pa se gotovo u potpunosti orijentisao na međunarodno tržište.

 Sve zavisi od “referenta”

Predrag opisuje svoja iskustva sa pokretanjem firme u Srbiji:

“Papirologija je prilično pojednostavljena za preduzetnike sa paušalnim oporezivanjem, ali i tada to mnogo zavisi od konkretnog referenta u Upravi prihoda. Ukoliko postoji normalna komunikacija nema nikakvih problema, ali često je potrebno da se za najosnovniju informaciju ‘obijaju pragovi’.”

On dodaje i da postoje razni programi u kojima se mogu dobiti sredstva za početak rada, ali da misli da bi bilo efikasnije da se uvedu i dodatna umanjenja poreza i doprinosa u početnoj godini poslovanja.

Ceo tim ide u Kan

Za nekoliko dana cela porodica, odnosno firma, učestvuje na Internacionalnom Festivalu društvenih igara u Kanu, koji se održava u istom prostoru gde i čuveni filmski festival. Pre pet godina na događaj su išli kao autorski tim, a danas familija već ima svoju firmu – Forsage Games.

Na festival dolaze gejmeri iz cele Evrope da bi se upoznali sa novim igrama i družili sa autorima. Pre pet godina festival je imao preko 170.000 posetilaca. To je prilika da širokoj publici prikažu najnovije projekte i da sklope nove dogovore sa distributerima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari