Tri scenarija za povećanje penzija

Pozicija penzionera iz ugla misije MMF-a

Ostavite komentar


  1. Kompleksna i slozena je oblast finansija i teske mere koje su bile donesene sada su uspesno zavrsene, jedino treba izabrati pravi nacina da se sve vrati u normalu a da se budzet ne ugrozi.

  2. Ionako sluđeni, protivustavno opljačkani penzioneri dobijaju objašnjenja i tumačenja od stručnjaka iz oblasti ekonomije i finansija kao npr. „…To praktično znači da se u prvoj godini, penzionerima čija je penzija veća od 25.000 dinara, vrati polovina oduzetog iznosa iz penzionog rešenja…“, a apsolutno se i pouzdano zna da ono što je skoro četiri godine oduzimano od penzija neće biti vraćeno nikada. Uzeto je i nema ga. Gospodo ekonomisti, prilagodite terminologiju i ne dovodite nas u zabludu.

    1. nemoj reci nikad, podnete su tuzbe i kada dodje do smene vlasti a to ce biti vrlo brzo i penzionerima ce biti vraceno oduzeto, kao sto se sada vraca zemlja oduzeta posle rata. Sto pre ih skinemo s vlasti vratice nam oduzeto. Kada dodju izbori a to ce biti vrlo brzo svako da nadje 10-20 sigurnih glasova i pobeda je zagarantovana.

    2. @Lejla Poštovana, kada stigne prva presuda Suda u Strazburu, država će morati kako zna i ume da nađe sredstva i da vrati sve što je nezakonito uzela od penzionera. Tada će svi poreski obveznici to vraćati.Živi bili pa videli.

      1. Bole, svakako poštovani, žarko želim da se desi ta pravda, ali se bojim da će država, naročito, ako, ne daj Bože, ostane ova vlast i dalje, na sve moguće i nemoguće načine pokušati da ne ispuni obaveze iz dotle donetih presuda, da će se postupci razvlačiti što duže i što dalje, dok i poslednji penzioner koji je podneo tužbu ne bude „s one strane duge“.

        1. kad su radnici železnice tužili firmu zbog neisplaćenog smenskog rada, rukovodstvo i ulizice su se smejali i pretili da to neće moći da prođe i da će radnici zakasati sa sudskim taksama. Al vidi čuda, radnici dobili presude pa se sad ovi češkaju odakle da se radnici i sudivi podmire. Ali kad se mora… I niko se ne zapita gde su nestajale pare koje nisu isplaćivane.
          Tako će i Srbija proći u Streazburu, samo da krene. Zato, pamet u glavu i hitno vratite narodu da vas istorija ne spominje u još gorem kontekstu.

  3. Iako ( još ) nisam penzioner provocira me matematička nedoslednost u iznetom predlogu, a o kojoj NIKO ne govori. Naime, ako se penzije povećaju NElinearno, da li će tako nastali iznosi da se preračunaju u NOVI lični koeficijent, koji će se ubuduće množiti sa vrednošću opšteg boda, kako se već bude menjao ? To znači NOVA penziona rešenja za ( gotovo ) SVE penzionere ?! Bez toga nije jasno kako će se računati neko buduće povećanje od recimo 3 posto?! Na KOJU osnovicu?!
    Srdačno.

    1. kad stignes u penziju videces, tu vise ne odlucuje fond PIO, kojeg treba ukinuti, vec jedan covek, vise nije bitno koliko si radio godina i koliki si iznos uplacivao u fond PIO, vec koliko ti GAZDA ODREZE.

    2. @ Vlatko

      O ovoj nedoslednosti sam pisao u više navrata, jer veoma iritira neprecizno tumačenje, kako zakona, tako i najavljenih mera za vraćanje u zakonske okvire. Većina penzionera je i inačeprilično „sluđena“ manipulacijom penzijama, i ne treba ih dodatno zbunjivati.

      – Zakon NIJE vremenski oročen. Kraj 2017. je figurirao u predlogu zakona, ali je vlada ćutke uklonila taj član, a US nije reagovao. NE MOŽE biti „privremen“ zakon, a da ne piše do kog roka važi.
      – Penzije NEĆE biti povećane 5-25%, jer je veliki opsenar.com u „povećanje“ uračunao i procenat za koji su penzije bile umanjene. Stvarno povećanje, AKO se ovo sprovede, biće od 0,5% do 1,5% za penzije preko 25.000 din, a 5% za penzije ispod ovog iznosa.
      – NE POSTOJE 3 scenarija, već samo jedan jedini! Ukidanje zakona i vraćanje penzija na iznos iz pravosnažnih rešenja, što podrazumeva iznos iz 2014. god. uvećan za 7,9% (1,25%+1,5%+5%). Uvaženi naučni savetnik pogrešno navodi 7,75%, ali procenti se ne sabiraju baš tako jednostavno.
      – Pored vraćanja na zakonska rešenja, PODRAZUMEVA SE usklađivanje penzija 2 puta godišnje, kao i VRAĆANJE novca uzetog kroz umanjenje.

      1. ‘Zahvaljujem’ vrednim botovima što su moj komentar počastili velikim brojem minusa, ali bih više voleo da neko napiše šta u njemu nije tačno, i zašto su oni zapravo protiv vraćanja odbijenog novca? Imate li vi, ljudi, nekog penzionera u porodici i imate li vi dušu!? Hoćete li se jednog dana stideti svog nečasnog ‘posla’?

  4. Posto ni jedno od ovih resenja nije pravicno za penzionere kojima je otet deo penzije i to 22 ili 25%, penzioneri imaju pravo da tuze drzavu za povracaj oduzetog. Samo u jednom gradju u unutrasnjosti podneto je preko 3.000 tuzbi. Advokati uzimaju tuzbe, besplatno svoje usluge ce naplatiti od FONDA PIO.

  5. Tek kada ih oteramo sa vlasti nama ce krenuti ekonomija rast BDP-a, a Srbija ce se moralno i ekonomsti oporaviti.

  6. Mojoj majci je smanjena penzija za 700 din, sad i da joj vrate 700 i da joj povecaju za 8% opet nece imati vise 32 000 din i nece imati manje od 29 000 din. ako do povecanja ne dodje. Bila je nastavnik matematike ceo zivot i podrzava AV. Mozda nekima cela ova prica znaci, ali sta su radili u zivotu ljudi koji imaju penziju od npr. 80 000din.?

  7. treba da izdejstvuju Strazbur pa da se jednokratno vrati sa sve kamatama. Ono što sam uplaćivao moje je. Što se radnicima nije i ne isplaćuje bruto zarada, pa ko uštedi imaće. Al, miljo, od koga bi onda otimali? A vidi se ko je od političara i njihovih bliskih rođaka od anonimusa odjednom odskočio u bahatosti i bogatstvu. Dal neko veruje da je sve pošteno. A najnepošteniji su oni koji ističu da je ,,sve po zakonu“, ,,vrednost radova…“ itd.
    Bog sve vidi, doći će đavo po svoje

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Nataša Miljković, TV novinarka

Danas čitam od samog početka. Pomagao mi je u emisijama koje sam radila, ali i u životu u Srbiji mi je pomagao.