Za kilogram svežih malina proizvođač mora da uloži nepunih 80 dinara, saopšteno je prošle nedelje na sednici Skupštine Poslovnog udruženja hladnjača, gde je predstavljen obračun troškova za sortu „vilamet“. Računicu je izveo profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Mihailo Nikolić, a Udruženje je najavilo da će uskoro javnosti ponuditi i podatke za drugo voće.

U saopštenju je navedeno da je prošle sezone izvezeno 61.200 tona zamrznute maline u vrednosti od 146,5 miliona evra, te da je prosečna izvozna cena kilograma bila 2,39 evra. U taj iznos, kako se napominje, uvršćeni su troškovi prevoza do destinacija u EU gde je to voće isporučeno.

– Proizvođačima je isplaćena sveža malina u proseku od 200 dinara (1,75 evra) sa uključenim PDV-om. Prema proračunu profesora Nikolića, ali i prema stavovima drugih autoriteta u oblasti jagodastog voća, troškovi proizvodnje sveže maline u Srbiji iznose 79,5 dinara ili 0,69 evra. Ta cena podrazumeva da proizvođač ne angažuje članove svoje porodice u obradi i berbi maline, već da za kompletnu proizvodnju iznajmljuje radnike i mašine i plaća ih po tržišnim cenama – navodi se u saopštenju, uz isticanje da je „razlika u ceni koštanja i otkupnoj ceni, koja se ostvaruje u poslednjih nekoliko godina, veliki motiv da oni koji već imaju malinjake – prošire zasade, a oni koji se dvoume – da se opredele za uzgoj tog voća“.

Sednici Skupštine, kako je saopšteno, prisustvovali su predstavnici ministarstava poljoprivrede i finansija, sa kojima su razgovarali predstavnici Udruženja o sprovođenju propisa koji se primenjuju od 1. aprila ove godine, a koji se odnose na obračun PDV koji, posredstvom hladnjača, država daje proizvođačima, o porezu na dohodak građana, kao i o Zakonu o bezbednosti hrane.

– Propisi se moraju poštovati, ali se traži od svih ministarstava da, u skladu sa stavom Vlade o suzbijanju sive ekonomije, angažuju inspekcijske organe koji će na terenu obavljati kontrole poštovanja zakona o porezima, o bezbednosti hrane, pravilnika o otkupu voća i otkupnim mestima – saopštilo je to udruženje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari