Turistička sezona počela: Agencije smanjile doplate, ali su u nekim slučajevima i dalje veće od 50 evra po osobi 1Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Letnja sezona je počela, a u turističkim agencijama se nadaju da će ova biti mnogo bolja od prethodne dve, gotovo pa na nivou one iz 2019. godine.

Rezervacija smeštaja ove godine počela je mnogo kasnije nego ranijih godina, ali u Grčkoj veruju da će biti na 80 odsto onoga što su imali pre tri sezone.

Cene su malo “jače” nego ranijih godina, tako da u Grčkoj smeštaj po osobi može da se nađe od 170 do 930 evra po osobi, u zavisnosti od smeštaja i dela sezone u kom se putuje, za Egipat ponude idu od 720 do 950 evra po osobi ili u slučaju da se radi o porodici sa dvoje dece od 1.300 do 2.400 evra.

Osim ove dve destinacije, nekoliko turističkih agencija u kojima smo gledali aranžmane nude i Tursku, a cene su, ako se gleda po osobi, od 785 do 1.280 evra, ili u slučaju porodice od 1.400 evra. Najčešća ponuda u Turskoj je, kao i prethodnih godina, ol inkluziv usluga u hotelima se četiri ili pet zvezdica, a sve može da košta i po nekoliko hiljada evra.

Ima i ponuda, s druge strane, koje se mogu nazvati vrlo povoljnim, poput polupansiona za 10 dana u Kušadasiju autobusom, koja u jednoj od agencija može da se nađe za 240 do 390 evra, uz doplate za decu koje su od 50 do 200 evra.

Letovanje u Grčkoj ovih dana košta nešto više nego ranijih godina, ali poskupljenja nisu veća od 10 odsto, najjeftinije što može da se nađe smeštaj je od 300 evra za porodicu.

Direktor Barcino tursa Vladimir Bogićević za Danas kaže da je sezona vrlo dobra i da je očigledno da se situacija u srpskom turizmu konačno smirila, a ljudi se oslobodili straha od odlaska na more i putovanja uopšte.

Tradicionalno Grčka je, kako kaže, najveća srpska letnja destinacija i ona je već skoro popunjena.

“Odlično se pune i Turska i Egipat bez obzira na probleme sa poskupljenjima goriva. Realno, najveći problem ove godine i jesu poskupljenja svega pa i energenata. Cene hotela i smeštaja uopšte se i nisu menjale jer svi izlazimo iz dve loše godine i niko nije želeo da rizikuje loš buking novim poskupljenjima”, ističe Bogićević.

Međutim, kako kaže, ugovori sa avio prevoznicima, a i cene aranžmana su pravljeni u novembru i u decembru na bazi cene goriva koje su tada bile.

“Danas su te cene bukvalno duplo poskupele. Zato su i avio kompanije aktivirale stavke u ugovorima za doplatu za prevoz i zato njih sada i imamo. Doplata za prevoz je oduvek postojala i ona postoji skoro svake sezone. Međutim, nikada nije bila ovoliko visoka”, kaže naš sagovornik.

Agencije su, kako kaže, redom i smanjile doplate na uštrb svog profita, ali su one u nekim slučajevima i dalje veće od 50 evra po osobi što je stvarno dosta.

“Putnici negoduju, to je i razumljivo ali i sami znaju da je gorivo mnogo poskupelo kao i to da se ove doplate najavljuju već mesecima. Svi smo zajedno u istom problemu i sve je to razumljivo”, ističe Vladimir Bogićević i dodaje da se svi nadaju da će se situacija smiriti i da se cene goriva više neće menjati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.