Turističke agencije traže da ministarstvo saopšti plan za njihov sektor 1Foto: Turistička organizacija Budve

Udruženje turističkih agencija UTAS i ANTAS pozvala su danas resorno Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija da javno saopšti kakav je plan za taj sektor, u kojem je, kako navode, skoro mesec dana onemogućen rad u osnovnoj delatnosti – prodaji paket aranžmana.

Kako su u zajedničkom saopštenju navela dva udruženja, ukoliko se odmah ne stvore uslovi za poslovanje u skladu sa zakonom, većina agencija će bankrotirati, čime će biti dovedena u pitanje zamenska putovanja, a većina turističkih radnika će ostati bez posla.

„Ovom prilikom pozivamo i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da precizira koje su ‘ogromne mere’ kojima su pomognute ‘i turističke agencije i sve drugo’, kako je juče izjavio, jer one nisu dobile sektorsku pomoć kakvu su dobili hotelijeri iako posluju sa gubicima preko 90 posto od početka pandemije virusa korona“, navodi se u saopštenju.

Prema navodima dva udruženja, do sada je svega desetak turističkih agencija dobilo ponudu za polise od insolventnosti i time mogućnost da legalno nastave da posluju.

„Ne znamo da li su ove ponude prihvaćene jer je i dalje neizvesna mogućnost poslovanja te smatramo da je jedini mogući način uvođenje polisa od insolventnosti za svako pojedinačno putovanje“, navode UTAS i ANTAS.

Ova udruženja su upozorila da „uprkos tome što je većina turističkih agencija pred zatvaranjem i više hiljada radnika pred otkazom, resorno ministarstvo ignoriše upozorenja strukovnih udruženja i donosi pravilnike koji ne omogućuju nastavak poslovanja jer su potpuno neprimenjivi u praksi“.

„Zatvaranje većine turističkih agencija dovodi u pitanje realizaciju zamenskih putovanja, te pozivamo i osiguravajuća društva da objasne pod kojim uslovima će putnici moći da dobiju svoj novac nazad“, navodi se u saopštenju.

UTAS i ANTAS navode da ne razumeju izdvajanje ogromnih sredstva za strane kompanije, dok se domaćim firmama, koje su do juče doprinosile budžetu, uskraćuje minimalna pomoć kako bi opstale i nastavile da budu ravnopravan partner državi nakon završetka epidemije.

„Ako nadležni smatraju da je pomoć kredit iz Fonda za razvoj, ističemo da je, osim što je u pitanju kredit a ne pomoć, njega dobio zanemarljiv broj agencija dok većina mesecima čeka na odgovor“, navodi se u saopštenju.

Prošlog četvrtka je u Beogradu protestovalo više stotina turističkih radnika iz cele zemljem, a Vladi i Skupštini Srbije i Generalnom sekretarijatu predsednika države predali su zahteve koji uključuju i sektorsku pomoć, ali kako navode do sada nisu dobili odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari