Tužilaštvo proverava stečaj ATP Vojvodine 1Ilija Dević Foto: Stanislav Milojković

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu zatražilo je od Privrednog suda u tom gradu spise iz predmeta stečaja ATP Vojvodine, saznaje Danas, ali u tužilaštvu nisu mogli da nam daju preciznije objašnjenje o sadržini postupka zbog kog su zatražili dokumentaciju.

Prema nezvaničnim informacijama reč je o proveri navoda iz krivične prijave koju je protiv postupajućeg sudije i stečajnog upravnika podneo bivši većinski vlasnik Ilija Dević.

Dopis zaveden pod brojem KT-79/20 kojim je zatražena dokumenacija od Privrednog suda, iz Tužilaštva je krenuo 17. marta, baš na dan kada su prikupljene ponude od potencijalnih kupaca dve od oglašene ukupno tri celine ATP Vojvodine.

Interesantno je da isti datum, dan kada su se pojavili kupci za imovinu tog preduzeća, nosi i žalba koju je Apelacionom privrednom sudu u Novom Sadu uputilo Državno pravobranilaštvo, nezadovoljno jer je Privredni sud odbacio njihovu žalbu na oglas o prodaji i to dan uoči zakazanog prikupljanja ponuda.

Naime, zakonom je regulisano da je Pravobranilaštvu, kao pravnom zastupniku državnih organa, sud morao da dostavi sve važne odluke iz stečaja ATP Vojvodine, s obzirom na to da je Ministartsvo finansija, odnosno Poreska uprava razlučni (obezbeđeni) poverilac u tom predmetu.

Pravobranilaštvo se sada prvi puit oglasilo u ovom slučaju, iako se stečaj vodi duže od deset godina, u dva navrata je bila organizovana prodaja glavne imovine, a jedan od delova, servisni centar, čak devet puta nije uspeo da dođe do kupca.

Inače, Dević kome je i nakon stečaja i raskinute privatizacije priznat udeo od 38,8 odsto na ime realizovanih ulaganja i investicije, već godinama podnosi krivične prijave zbog načina na koji se vodi taj postupak.

On je ukazivao da je imovina preduzeća u momentu uvođenja stečaja bila procenjena na više od sto miliona evra, a da je nakon 12 godina koliko se vodi postupak, spala na 5,3 miliona evra.

U međuvremenu, prodavani su drugi delovi preduzeća, ali Dević uprkos procesnoj ulozi umešača, nije uspevao da dođe do informacije kako je novac raspodeljen poveriocima.

Ukoliko se realizuje poslednja prodaja, odnosno prihvate ponude za servisni centar i zemljište (za novu autobusku stanicu nije bilo kupaca), to neće biti dovoljno ni da se podmiri potraživanje glavnog poverioca, Kredit agrikoli banke, dok ostali uključujući i razlučne drugog i trećeg reda, Komercijalnu banku i Poresku upravu, ne mogu da računaju na bilo kakvu nadoknadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari