Tvrdnja Bajatovića da cenu gasa treba povećati naišla na nezadovoljstvo: Da li je poskupljenje opravdano? 1Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Izjava Dušana Bajatovića, direktora Javnog preduzeća “Srbijagas” da bi od 1. januara maloprodajna cena gasa u Srbiji trebalo da se poveća za 11 odsto naišla je na nezadovoljstvo potrošačkih udruženja i sindikalnih organizacija čiji predstavnici tvrde da je to još jedan potez države kojim se troškovi uzrokovani ekonomskom krizom prelivaju na pleća građana.

Prema internoj računici Srbijagasa “plavi energent” bi u Srbiji trebalo da poskupi za 11 odsto. To će i dalje biti skoro najniža cena u Evropi koju bi i dalje subvencionisala država – rekao je Bajatović za televizuju Hepi.

Dodao je da je to poskupljenje potrebno da bi Srbijagas bio likvidan i da bi mogao da dobija kredite, a neophodno je i zbog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom koji će tražiti poskupljenje i gasa i struje. Bajatović je rekao da povećanje cena struje i gasa neće biti veliko, već tako da i onaj ko ima minimalnu zaradu može platiti taj račun i račun za komunalije.

Sagovornici Danasa se, uglavnom, ne slažu sa tom tvrdnjom direktora “Srbijagasa” uz konstataciju da ono što je rekao ne odražava realno stanje, odnosno platežne mogućnosti građana sa najnižim primanjima u Srbiji.

Ekspert za energetiku Velimir Gavrilović kaže za Danas da je povećanje maloprodajne cene gasa uslovljeno činjenicom da je tokom zimske sezone cena ruskog gasa za Srbiju veća te da su Srbijagasu potrebna dodatna sredstva za njegovu kupovinu.

– Sa druge strane činjenica je da u Srbiji postoje potrošači sa niskim primanjima koji nisu u stanju da istovremeno plate uvećane račune i da im ostane dovoljno novca za svakodnevni život. Zbog toga bi država trebalo da subvencioniše račune svih onih koji nisu u stanju da ih plaćaju. Problem je u tome što nadležni u Srbiji nisu realno procenili koliko iznosi tačan broj građana kojima je takva pomoć potreba. U situaciji u kojoj se ide na to da potrošači podnesu teret poskupljenja, istovremeno se mora pomoći onima koji to nisu u stanju, odnosno država je ta koja je dužna da izmiri račune onih sa najnižim primanjima – objašnjava Gavrilović.

Prema njegovim rečima, problem predstavlja i to što u Srbiji, s obirom na platežne mogućnosti stanovništva,svako dizanje cena gasa i struje istovremeno povećava i cene proizvoda i usluga pa tako i hrane.

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević kaže za Danas da u toku zimske sezone ne postoji nijedan opravdan razlog da se podignu maloprodajne cene gasa.

– U Srbiji se, kada je reč o poskupljenjima, od strane nadležnih ide na to da ceh plate potrošači što ugrožava njihove finansije. Umesto što se trošak poskupljenja preliva na građane trebalo bi raditi na smanjenju troškova u preduzeću Srbijagas kako bi se na taj način izbeglo dizanje maloprodajnih cena. Takođe, u kriznim uslovima poput ovih u kojima se nalazimo država bi trebalo da oporezuje ekstra profitere i da na taj način iznađe sredstva za kupovinu gasa u zimskoj sezoni a ne da povećava cene za potrošače u maloprodaji – kaže Bogosavljević.

Na žalost, ističe naš sagovornik, u Srbiji se takva ekonomska politika, koja bi bila odgovorna prema građanima, ne sprovodi a razlog je taj što upravo krupni kapital ima veliki uticaj na kreiranje poreske politike, i na taj način za sebe obezbeđuje unosne zarade.

Sa tim se slaže i Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata koja takođe poručuje da najavljeno povećanje cena gasa nije opravdano.

– Naročito nisu opravdane tvrdnje Dušana Bajatovića da će oni sa minimalnom zaradom sledeće godine biti u stanju da plate račune za gas, struju i komunalije. Potpuno je bespredmetno da neko sa ogromnim primanjima poput Bajatovića daje takve izjave koje nemaju dodir sa realnim stanjem u društvu. U uslovima niskih primanja prebacivati teret troškova krize na leđa građana predstavlja pokazatelj da predstavnici vlasti bezočno rade protiv interesa potrošača, odnosno da za njih uopšte ne mare. Preedlog ASNS je da se u Srbiji pređe na model progresivnog oporezivanja koji se primenjuje u mnogim razvijenim zemljama. Da je to slučaj i kod nas država bi sada imala dovoljno novca u budžetu koji bi bio inkasiran od onih koji mnogo zarađuju i time bi se pokrili troškovi nabavke gasa. Umesto toga ceh njegove nabavke neće platiti oni koji imaju novac već potrošači sa niskim primanjima čime će biti ugrožena njihova egzistencija – objašnjava Ranka Savić.

Generalni sekretar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić pak tvrdi da je poskupljenje gasa od 11 odsto opravdano te da će i kada ono usledi cena tog energenta u maloprodaji biti niža nego u većini zemalja u Evropi.

– Do poskupljenja gasa mora da dođe jer su troškovi njegove nabavke u ovom trenutku veći. Svako poskupljenje predstavlja dodatni trošak za potrošače, tu nema nikakvog spora, međutim povećanje od 11 odsto neće u znatnoj meri uvećati račune za grejanje. Drugim rečima ono nije veliko – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari