U 2020. za 52 odsto manje noćenja turista 1Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Broj noćenja turista u Evropskoj uniji je prošle godine za 52 odsto pao u odnosu na 2019. kada nije bilo pandemije virusa korona, pokazuju podaci Eurostata.

U EU je tako samo za godinu dana zabeleženo 1,5 milijarda noćenja manje. Međunarodni dolasci turista su u tom periodu pali za čak 68 odsto. Pad broja turista i noćenja u smeštaju u EU beleži se tokom 2020. u svakoj od država članica, a najugroženije su bile Kipar, Grčka, Malta, Španija i Portugal, gde je noćenja bilo manje za više od 60 odsto.

Najmanji pad broja turista tokom prošle godine zabaležen je u Danskoj i Holandiji, nekih 35 odsto. Nedolazak stranih gostiju u mnogim državama je, bar donekle, nadoknađen domaćim gostima, kojih je, na primer, tokom avgusta prošle godine bilo tek za 12 odsto manje nego istog meseca 2019, pre krize.

Prva dva meseca prošle godine bila su na nivou iz 2019. međutim tokom proleća, zbog širenja COVID19, države su počele da zatvaraju granice te je u ukupnom broju noćenju, u periodu od aprila do juna 2020. bilo tek tri odsto, u poređenju sa 15 odsto koliko je bilo godinu dana ranije.

Tokom jula i avgusta prošle godine došlo je do rasta broja gostiju, te su ova dva meseca u ukupnom broju noćenja imala udeo od čak 42 odsto, dok je u istom periodu 2019. procenat noćenja tokom ova dva letnja meseca u ukupnom broju noćenja bio 32 odsto.

Od oktobra do decembra zabeleženo je 20 odsto od ukupnog broja noćenja, u poređenju sa 13 odsto koliko je učešće bilo tokom 2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari