U Beogradu otvoren Međunarodni sajam turizma 1Foto: Beoinfo

Na Beogradskom sajmu danas je otvoren 42. Međunarodni sajam turizma i tri srodne izložbe na kojima će do nedelje, 23. februara, učestvovati više od 900 izlagača iz 40 zemalja.

Pored Sajma turizma otvoreni su Međunarodni sajam vina „BeoWine“, Međunarodni sajam opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo „Horeka – oprema“ i Sajam suvenira „Vidi Srbiju“.

Zemlja-partner Sajma turizma, koji ove godine ima slogan „Put pod noge“, je Egipat. Predstavnici Egipta su izjavili kako očekuju da Sajam turizma bude osnova za jačanje partnerstava sa Srbijom. Ministarstva turizma dve zemlje imaju sporazum o razumevanju, rade zajednički ekonomski komitet i zajednički poslovni savet, a zaključena su i tri sporazuma o saradnji šest gradova Egipta i Srbije.

Prvi put na Sajmu turizma svoje ponude predstaviće Šri Lanka, Slovačka i Kenija. Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je otvarajući Sajam turizma rekao da će 2020. biti godina reformi i novih investicija u turizam Srbije.

On je naveo da svake godine u turističke posete putuje 1,3 miliona gradjana Srbije i da su novim propisima dodatno zaštićeni putnici i sprečene zloupotrebe i prevare, odnosno uveden red u rad turističkih agencija.

„Od aprila će biti u funkciji eTurist, centralni informacioni sistem, koji će olakšati prijavu gostiju i kategorizaciju turističkih objekata“, rekao je Ljajić.

Najavio je da će u 45 projekata u oblasti turizma, medju kojima je najznačajniji izgradnja gondole od Brzeća od Kopaonika, biti uloženo 200 miliona evra, a očekuju se i značajne privatne investicije u tom sektoru.

„Plan je da ove godine Srbiju poseti četiri miliona turista, podjednak broj domaćih i stranih, da ostvarimo 10,6 miliona noćenja i devizni priliv od 1,5 milijardi evra“, rekao je Ljajić i izrazio očekivanja da će epidemija koronavirusa uskoro prestati i da neće naneti veću štetu turizmu Srbije.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je rekao da se očekuje da ovogodišnja manifestacija nadmaši sve prethodne po ponudi i broju posetilaca. On je istakao da Beograda i Srbija mogu mnogo da nauče od Egipta u oblasti turizma i da razmenjuju iskustva.

Beograd je, po rečima gradonačelnika, prošle godine posetio rekordan broj turista, 1,25 miliona, a stranih gostiju je bilo više nego domaćih.

„U Beogradu ima 112 hotela i biće ih još više. Razvijaćamo poslovni i kongresni turizam“, rekao je Radojičić.
Zamenica ministra turizma Egipta Gada Šalabi je izrazila zadovoljsto što je njena zemlja partner ovogodišnjem Sajma turizma u Beogradu i istakla da Egipat ima jako dobre dobre odnose sa Srbijom, odakle dolazi veliki broj turista u egipatska lepovališta.

Sajam turizma danas će posetiti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.
Ta manifestacija biće otvorena za posetioce radnim danima i u subotu od 10 do 19 sati, a u nedelju od 10 do 18 sati. Cena pojedinačne ulaznice je 400 dinara, grupne 300 dinara, a porodične 800 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.