U decembru izdata 2.561 građevinska dozvola, manje nego pre godinu dana 1Foto: Miroslav Dragojević/ Danas

U decembru je u Srbiji izdata 2.561 građevinska dozvola, što predstavlja smanjenje od 12,2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, objavio je Republički zavod za statistiku.

Od ukupnog broja dozvola izdatih u decembru 79,9 odsto dozvola odnosi se na zgrade, a 20,1 odsto na ostale građevine.

Ako se posmatraju samo zgrade, 79,7 odsto dozvola izdato je za stambene, a 20,3 odsto za nestambene zgrade, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove (64,3 odsto).

Osim toga, u decembru prošle godine prijavljena je izgradnja 3.688 stanova, s prosečnom površinom od 69,2 kvadratnih metara.

Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama 10 odsto stanova biće građeno u zgradama s jednim stanom, s prosečnom površinom od 142,3 kvadrtna metra, a 89 odsto stanova u zgradama sa tri stana i više stanova, i njihova prosečna površina biće znatno manja 59,9 kvadrtna metra.

Predviđena vrednost radova novogradnje u decembru 2022. iznosila je, ističe RZS u saopštenju, 82,1 odsto od ukupno predviđene vrednosti radova.

Posmatrano prema oblastima, najveća građevinska aktivnost očekuje se u Beogradu, potom Boru, Sremskoj, Južnobačkoj i Raškoj oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari