U drugoj polovini godine cena nafte može dostići 100 dolara 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Cene nafte mogle bi se kretati u rasponu od 90 do 100 dolara po barelu u drugoj polovini ove godine jer će globalna potražnja dostići rekordne nivoe usled ograničene ponude, rekao je Rasel Hardi, izvršni direktor najvećeg svetskog nezavisnog trgovca naftom, grupe Vitol.

Kako prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije Hardi ističe da će globalna potražnja za naftom porasti za 2,2 miliona barela dnevno 2023. u poređenju sa 2022. godinom i dostići rekordan nivo, podstaknuta skokom potražnje za dizelom, naftom i tečnim naftnim gasom.

-U stvarnosti nemate puno prostora na strani ponude, tako da potencijal za porast svakako postoji – rekao je Hardi. Očekuje se da će velika potražnja za naftom biti krajem ove dekade usled brze dekarbonizacije, ali ulaganja u snabdevanje naftom i dalje će biti potrebna.

Glavni američki proizvođač nafte iz škriljaca Pioneer Natural Resources takođe predviđa 100 dolara po barelu do kraja godine, dok neke banke nisu u to uverene, dodaje Blumberg.

S druge strane, JP Morgan ne očekuje da će cene Brenta dostići 100 dolara po barelu 2023. osim ako veliki geopolitički događaj ponovno ne uzdrma tržišta.

Očekuje se da će se ruska proizvodnja sirove nafte oporaviti do juna, dok bi visoke nivoe cena sprečile SAD da obnovi strateške rezerve nafte.

Goldman Sachs, očekuje da će Brent ove godine dostići 100 dolara po barelu, ali tek u decembru, u poređenju s ranijim očekivanjima da će nafta vredeti 100 dolara sredinom 2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari