Srbija se nalazi u grupi zemalja jugoistočne Evrope koje stabilno privlače strane investicije, i ide korak ispred Makedonije, Albanije, BIH i Crne Gore, ali se još nije približila Rumuniji i Bugarskoj, izjavila je juče Danica Popović iz Centra za liberalno-demokratske studije i dodala da je prilivu stranih direktnih investicija po glavi stanovnika u Srbiji dvostruko manji nego u Hrvarskoj.

Srbija se nalazi u grupi zemalja jugoistočne Evrope koje stabilno privlače strane investicije, i ide korak ispred Makedonije, Albanije, BIH i Crne Gore, ali se još nije približila Rumuniji i Bugarskoj, izjavila je juče Danica Popović iz Centra za liberalno-demokratske studije i dodala da je prilivu stranih direktnih investicija po glavi stanovnika u Srbiji dvostruko manji nego u Hrvarskoj. Ukazujući na ograničenja i potencijalne rizike koji sprečavaju brži priliv stranih direktnih investicije ona je navela nedostatak zakona o stranim investicijama, kašnjenje sa privatizacijom gradskog građevinskog zemljišta, nepotpunu implementaciju Zakona o stečaju, ali i snažniji uticaj regulatornih tela. Roland Vas, rukovodilac korporativnih odnosa Rajfajzen banke rekao je da grinfild investicije predstavljaju budućnost stranih ulaganja u Srbiju, utoliko pre što će privatizacija uskoro biti okončana. Na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljena studija – Grinfild investicije u Srbiji koju je, u saradnji sa Vip mobajlom radio Centar za liberalino-demokratske studije, istaknuto je da zemlja-domaćin, dolaskom stranih investitora mnogo više dobijaju nego što gubi. Tome u prilog govori podatak da su grinfild investicije najviše uticale na smanjenje stepena nezaposlenosti i povećanje privrednog rasta. Kao pozitivan primer navedena je spoljnotrgovinska razmenu sa Slovenijom, gde Srbija, zahvaljujući upravo slovenačkim investitorima, beleži suficit. Učesnici su objasnile i da strane kompanije koje investiraju u Srbiji imaju status domaćeg pravnog lica i sve što proizvedu beleži se kao domaći BDP.
Kraljevo – Ekonomski atašei i savetnici akreditovani u 24 ambasade u Beogradu obišli su juče, u organizaciji Privredne komore Srbije, Regionalnu privrendu komoru Kraljevo koja pokriva područje Raškog i Moravičkog okruga. U susretu sa privrednicima te regije dogovorene su mere za unapređenje saradnje i bilateralnih odnosa.
– Privreda Raškog i Moravičkog okruga u prvih devet meseci ove godine ostvarila je spoljno-trgovinski promet vredan 672 miliona dolara od čega je 387 miliona dolara realizovano u razmeni sa zemljama čiji predstavnici prisustvuju ovom skupu. Kada je reč o izvoznim rezultatima, kraljevačka privreda je na inostrano tržište plasirala robu vrednu 268 miliona dolara, a od toga se 123 miliona dolara odnosi na razmenu sa tim zemljama. Takođe, u uvezenoj robi vrednoj 404 miliona dolara više od polovine ili 205 miliona dolara učestvuje roba iz ovih zemalja – izjavio je Mladomir Novaković, predsednik Regionalne privredne komore Kraljevo, ilustrujući na taj način važnost ovog susreta.
Pre dolaska u Kraljevo predstavnici diplomatskog kora obišli su preduzeće Metalac iz Gornjeg Milanovca, koje je predstavilo svoje proizvodne mogućnosti. Posle susreta sa privrednicima u Kraljevu, predstavnici Ruske Federacije, Švajcarske, Poljske, Ukrajine, Češke, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Brazila i ostalih zemalja sa kojima se saradnja uspostavlja, obišli su kulturne znamenitosti regiona, pre svega manastir Žiču, a potom i Matarušku Banju, gde su im predstavljene mogućnosti investiranja u turistiku privredu tog kraja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari