Rumunskoj kompaniji Kuprom danas ističe rok za dostavljanje bankarske garancije za isplatu ugovorene cene za Rudarsko-topioničarski basen Bor, potvrđeno je danas Beti u Agenciji za privatizaciju. Ukoliko Kuprom ne dostavi garanciju da je obezbedio novac za isplatu cene za preuzimanje imovine RTB i prenos eksploatacionih prava Agencija može da raskine ugovor sa tom kompanijom.

Rumunskoj kompaniji Kuprom danas ističe rok za dostavljanje bankarske garancije za isplatu ugovorene cene za Rudarsko-topioničarski basen Bor, potvrđeno je danas Beti u Agenciji za privatizaciju. Ukoliko Kuprom ne dostavi garanciju da je obezbedio novac za isplatu cene za preuzimanje imovine RTB i prenos eksploatacionih prava Agencija može da raskine ugovor sa tom kompanijom. U slučaju raskidanja ugovora, kako je nedavno izjavio direktor Agencije za privatizaciju Vladimir Galić, biće doneta odluka da li će se pregovarati sa drugoplasiranim ponuđačem na tenderu za prodaju RTB. Tender za prodaju imovine RTB u celini raspisan je 1. septembra prošle godine, a minimalna cena za kupovinu rudnika bakra Bor i Majdanpek i preduzeća Topionica i rafinacija u Boru bila je 266,7 miliona dolara. Kuprom je pobedio na tenderu ponudivši 400 miliona dolara, odnosno 60 miliona dolara više od drugoplasiranog ponuđača, konzorcijuma kiparske kompanije Ist point , u kojoj je jedan od vlasnika srpski biznismen Zoran Drakulić, i londonskog investicionog fonda ORN.
Beograd – U Beogradu će u četvrtak, 19. aprila, biti održana ministarska konferencija zemalja crnomorskog regiona na kojoj će se potpisati memorandumi o izgradnji kružnog auto-puta oko Crnog mora, najavio je juče predsednik Privredne komore Srbije Slobodan Milosavljević. Taj saobraćajni koridor povezao bi zemlje crnomorskog regiona i predstavljao sponu između zapada i severa sa istokom i jugom Evrope, rekao je on na sastanku Izvršnog odbora Poslovnog saveta Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC). Milosavljević je naveo da potpisivanje memoranduma predstavlja finale šestomesečnog predsedavanja Srbije BSEC. Kao glavni problem poslovne i ekonomske saradnje članica BSEC on je naveo postojanje necarinskih barijera koje otežavaju trgovanje. Za poslovne ljude iz Srbije, ali i nekih drugih zemalja, problem predstavlja i dobijanje viza za zemlje BSEC koje su i članice EU, kao što su Grčka, Rumunija i Bugarska, dodao je Milosavljević. Na skupu je najavljen i projekat vredan 1,2 miliona evra Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) koji se odnosi na poboljšanje trgovine i investicija u okviru crnomorskog regiona.
Beočin – Francuska kompanija Lafarž ispunila je i znatno premašila sve obaveze iz kupoprodajnog ugovora za Beočinsku fabriku cementa, koje su bile utvrđene petogodišnjim programom, saopšteno je u toj fabrici. Lafarž je Beočinsku fabriku cementa preuzeo u aprilu 2002. godine, nakon što je po privatizacionom ugovoru, potpisanom 30. januara, za 70 odsto društvenog kapitala beočinske cementare platio 58 miliona evra. Ovo je bila jedna od prvih velikih stranih investicija u Srbiji i najveća industrijska investicija u Srbiji. Kupoprodajnim ugovorom definisane su obaveze kupca u pogledu socijalnog i investicionog programa, kao i obaveze koje se odnose na podršku razvoja lokalnoj zajednici. Lafarž je u modernizaciju uložio 62,5 miliona evra, što je znatno više u odnosu na 35 miliona evra, koliko je bilo ugovoreno. Zahvaljujući tome proizvodna linija je rekonstruisana, a kapacitet povećan uz znatna poboljšanja na planu zaštite životne sredine i optimizaciju po pitanju utroška energenata. U socijalni program uloženo je 20,6 miliona umesto obaveznih 16 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari