epsfoto Miroslav Dragojević

Oduzimanje predmeta u vezi zloupotreba u EPS-u zamenici Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Bojani Savović ne znači da će postupak protiv optuženih biti obustavljen i da će oni biti amnestirani od istrage o eventualnoj krivičnoj odgovornosti.

Atmosfera u preduzeću je takva da postoji “zid ćutanja” u vezi ovog slučaja, ali je i evidentna zabrinutost u rukovodećim krugovima šta će se po ovom pitanju dešavati u narednom periodu. Odnosno da li će biti novih hapšenja – kaže za Danas dobar poznavalac zbivanja u Elektroprivredi Srbije.

Naš izvor ističe da je dosta stvari još uvek nepoznato u najnovijoj aferi vezanoj za EPS u kojoj je to preduzeće navodno oštećeno za 7,5 miliona dolara, ali da to što zamenica u Višem javnom tužilaštvu Bojana Savović više nije na tom slučaju ne znači da tom odlukom “neko želi da zaštiti odgovorne za malverzaciju”. On dodaje da je svim osumnjičenima određen pritvor.

– Odluka da se tužiteljka Savović ukloni sa ovog slučaja, zbog navodnog odugovlačenja, doneta je još pre desetak dana i nije u direktnoj vezi sa činjenicom da je u javnost dospela dan nakon hapšenja osumnjičenih. Ono što je izvesno u ovom trenutku je da optuženi ne pripadaju krugu onih u preduzeću i van njega koji su bliski bivšem direktoru Miloradu Grčiću a istražne radnje koje su dosad preduzete ukazuju na to da su svojim delovanjem oštetili EPS. Isto tako poznato je da je firma Bauvezen, čiji je rukovodilac uhapšen u ovoj aferi, radila dosta poslova sa EPS-om i jasno je da to ne bi moglo da bude ostvareno da nije imala kontakte sa onima koji u preduzeću imaju uticaj. Očito je da je u međuvremenu iz nekih razloga došlo do toga da Bauvazen ostane bez podrške koju je imao – smatra naš sagovornik.

Podsećanja radi, Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je juče da su „netačne informacije koje su se pojavile u pojedinim medijima da je zamenica Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Bojana Savović smenjena“ i da joj je „oduzet predmet u vezi sa zloupotrebama u EPS-u“.

Tužilaštvo je saopštilo da je Savović sama tražila premeštaj, a da je postupak „odugovlačila“, ali je ona za Danas demantovala obe tvrdnje.

U akciji policije i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, u sredu je uhapšeno šest osoba osumnjičenih da su oštetili EPS za 7,5 miliona dolara, tokom izvođenja radova na termoelektrani Kostolac B.

Danas je pisao da se među uhapšenima zbog sumnje da su oštetili Elektroprivredu Srbije za 7,5 miliona dolara nalazi i Nemanja Trifunović, bivše odgovorno lice u lazarevačkoj firmi Bauvezen, koja je poznata po tome što je umešana u niz privrednih afera.

Radi se o preduzeću koje nadležni, i pored loše reputacije, veoma često angažuju za izvođenje različitih građevinskih poslova bez obzira na činjenicu da spada u red 100 najvećih poreskih dužnika, što svakako ne predstavlja preporuku da takva firma bude izabrana za neki posao.

Kuriozitet predstavlja i to da je Trifunović drugi funkcioner Bauvezena koji je uhapšen zbog malverzacija. Portal “Pištaljka” je 2011. godine pisao da je tadašnji prvi čovek Bauvezena Dejan Živanović uhapšen pod optužbom da je u saradnji sa direktorima Rudarskog basena “Kolubara” prilikom iznajmljivanja mehanizacije oštetio to preduzeće za oko dva miliona evra.

Tri godine posle toga Živanović, u pojedinim medijima spekulišu samo papirološki, napušta firmu i od tada njen vlasnik postaje Borivoje Trifunović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari