U EU bez dogovora o okončanju zavisnosti od ruskih energenata 1Foto: Shutterstock

Lideri Evropske unije na svom nedavnom samitu u francuskom Versaju, nisu postigli konsenzus kada će okončati energetsku zavisnost od Rusije, prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

U zajedničkoj izjavi čelnici EU su obećali da će ukinuti svoju zavisnost od ruskog uvoza prirodnog gasa, nafte i uglja „što je pre moguće“. Međutim, ono u čemu nisu uspeli je to da odrede tačan datum kada će do toga doći. Pre samita, Evropska unija objavila je predlog da se do kraja ove godine postupno smanji za dve trećine  uvoz ruskog gasa i obustavi sav uvoz  energenata iz te zemlje „znatno pre“ 2030. godine.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen predložila je da se blok opredeli za 2027. kao čvrsti rok za okončanje uvoza.

Umesto toga, zemlje članice su odložile usvajanje ove odluke, tražeći od Brisela na samitu da iznese predlog u maju, dok su neki od lidera bili suzdržaniji da prihvate čvrsti rok za proglašenje nezavisnosti od ruske nafte i gasa.

Oklevanje dolazi jer Evropa nastoji da diverzifikuje snabdevanje gasom i maksimalno ubrza razvoj obnovljivih izvora energije, nadajući se da će se osloboditi svojih veza s Rusijom, koja pokriva 40 odsto energetskih zaliha EU i otprilike 25 odsto njene potrošnje nafte.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari