U Grčkoj zarobljeno četiri miliona evra iz Srbije 1Foto: EPA-EFE/ ALEXANDROS VLACHOS

Pre dve nedelje otkazana su sva letovanja do kraja jula putnicima koji su ih uplatili preko beogradske agencije Mouzenidis travel, ali i preko još na desetine domaćih agencija koje su radile sa jednim od najvećih turoperatera u Grčkoj – agencijom Mouzenidis travel SA iz Soluna (srpski i grčki Mouzenidis sarađuju i dele ime, ali nisu vlasnički povezani).

Jednom delu putnika koji su ove godine uplatili letovanja problem je rešen – novac je vraćen ili su uplatili put preko nekog drugog partnera u inostranstvu, ali je ostao problem sa onima koji su letovanja uplatili tokom prošle godine.

„Većina onih koji su uplatili nove aranžmane uspela je to da reši sa agencijom ili su im vraćene pare ili je ponovo plaćeno preko nekog drugog partnera. Problem je sa onima koji su platili prošle godine, i za koje je sve plaćeno još ranije“, kaže za Danas Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija.

Iako Mouzenidis travel nije članica YUTA, Seničić kaže da je bio kod njih i imao uvid u dokumenta i da su oni zaista radili kako je uobičajeno. Uplaćen novac u agenciji su prebacili za rezervacije agenciji u Grčkoj, napominje on, i tako je prebačeno nekih 1,1 do 1,2 miliona evra.

Agencija iz Soluna je trebalo taj novac da prebaci hotelima za rezervacije, ali to nije uradila.

„Taj novac su koristili u neke druge svrhe, očekujući valjda da će Rusija da se otvori i da će od avansa ruskih turista da pokriju gubitke koje su pravili. To se nije desilo, Rusi su rekli da neće dolaziti ove godine i onda se ceo sistem urušio. Procena je da su neka četiri miliona evra agencije iz Srbije uplatile Mouzenidisu u Grčkoj“, napominje Seničić i kaže da se tu ne radi samo o beogradskoj agenciji Mouzenidis već da je to bilo još najmanje 20 drugih koje su radile kao subagenti i još 20 ili 30 agencija koje su direktno sarađivale sa grčkom agencijom.

Grčka firma je, kako kaže Seničić, podnela zahtev za zaštitu od poverilaca, da se otvori predstečajni postupak, ali nije ušla u bankrot i prema saznanjima Jute, pokušava da taj problem reši. „Sada treba da pomognemo ljudima ovde i agencijama i putnicima, jedina pomoć je za sada da se sve što su zamenska putovanja reše Uredbom i ljudima vrati novac.

„Ako bi se sutra zatvorila agencija Mouzenidis iz Beograda, onda bi se otvarale polise osiguranja, a sumnjam da bi u tom slučaju bilo novca za 100 odsto naplate, a putnici bi u startu bili oštećeni za 20 do 40 odsto, što nikome nije u interesu“, ističe naš sagovornik.

Seničić kaže da bi tako i Mouzenidis Beograd potpuno ostao bez mogućnosti, jer bi morao da kao insolventan prestane da radi, a da bi milion evra ostalo nekom u Grčkoj da to krčmi.

„Oni pokušavaju, angažovali su advokate u Grčkoj i nama sada treba pomoć države, da ona napravi pritisak na grčko Ministarstvo. Sigurno da postoji način, mogla bi Grčka da sufinansira te hotele koji je trebalo da pruže te usluge“, kaže Seničić.

Ako ni to nije opcija onda bi naša država, ističe on, mogla da da neku vrstu kredita za one agencije koje su uplatile novac ovoj grčkoj agenciji. Iz tih kredita, napominje Seničić, agencije bi vratile novac putnicima, a isplaćivale bi ga kroz buduće poslovanje, s nadom da će naplatiti to što su izgubili.

„Nikome ne ide u prilog da svi stanu, platiće cenu ili agencije ili putnici, a očekivati da će osiguravajuće kuće da isplate četiri ili pet miliona evra nije realno u ovim uslovima. Velike agencije će uspeti da se izvuku, ali male koje su više od polovine svog godišnjeg prometa uplatile grčkoj agenciji ne mogu taj novac ponovo da naprave“, naglašava Seničić.

Bitno je reći, kako kaže, da se ovde ne radi o prevari, već o sticaju nesrećnih okolnosti.

„Putnici se bune i kažu koga ste birali. Ali to je bila najveća agencija u Grčkoj, da ste mene pitali rekao bih da njih birate“, ističe Aleksandar Seničić i kaže da je ukupan dug grčke agencije koja je na ivici propasti nekih 70 miliona evra, najviše prema Rusiji, gde je dug 25 miliona evra.

Pre dve nedelje sva letovanja preko agencije Mouzenidis travel najpre su otkazana do kraja juna, a nekoliko dana kasnije i do kraja jula. Mouzenidis travel je poslao mejl putnicima u kom navodi da su „spremni da potraže pravdu pred sudom u Solunu tako što će podneti prijavu protiv Mouzenidis grupe iz Soluna“.

Tada je beogradski Mouzenidis travel pozvao sve putnike da se jave ili dođu u Kneza Miloša 84 u Beogradu, u sedište njihove agencije.

Ministarstvo turizma: U toku inspekcijski nadzor

U Ministarstvu turizma za Danas kažu da turističkoj inspekciji svakog dana stižu predstavke koje se odnose na otkazana putovanja čiji je organizator turistička agencija Mouzenidis travel. „Pokrenut je postupak vanrednog inspekcijskog nadzora i isti je u toku. Kada se utvrdi činjenično stanje, preduzeće se propisane mere. U nadzoru je utvrđeno da je agencija solventna i trenutno agencija rešava problem sa nerealizovanim putovanjima“, ističu ou ovom Ministarstvu.

Oni napominju da kada su u pitanju zamenska putovanja prema Uredbi zamensko putovanje putnik može da iskoristi u periodu od jedne godine od dana uručenja ponude, a najkasnije do 31. decembra 2021. godine.

Ukoliko se zamensko putovanje ne realizuje ili putnik ne prihvati ponudu za zamensko putovanje, organizator putovanja je dužan da izvrši povraćaj uplaćenih sredstava najkasnije do 15. januara naredne godine”, ističu.

Što se tiče novougovorenih putovanja, odnosno ona na koja se ne odnosi Uredba, rok u kome organizator putovanja treba da izvrši povraćaj uplaćenih sredstava putniku je 15 dana od dana otkaza putovanja.

U Ministarstvu kažu da su od početka godine turistički inspektori podneli 12 predloga za oduzimanje licence, u najvećem broju slučajeva jer su agencije prestale da ispunjavaju uslove za licencu, odnosno jer nisu obezbedile propisanu garanciju putovanja.

Tri agencije su ostale bez licence, MM Gold Ttravel agency Čačak zbog stečaja, i GPA Serbia i Swim travel zbog garancije putovanja, dok je za pet agencija postupak obustavljen, jer su agencije u međuvremenu izbrisane iz Registra turizma kao organizatori putovanja, a za ostale je postupak u toku“, napominju u Ministarstvu za naš list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari