U kojim sektorima u Srbiji ima najviše mogućnosti i ponuda za posao? 1Foto: Shutterstock/Pressmaster

Broj oglasa za posao objavljenih na specijalizovanom sajtu Poslovi Infostud u prvih šest meseci 2023. godine pokazuje blagi pad od 10 odsto u odnosu u isti period prošle godine – sa 42.571 na 38.297, dok je za 17 odsto povećan broj kandidata koji su tražili zaposlenje.

Najviše mogućnosti i ponuda za posao bilo je u sektoru trgovina-prodaja, IT sektoru, mašinstvu, administraciji i ugostiteljstvu, pokazuje analiza Infostuda.

Prema podacima sajta Poslovi Infostud, plate koje su bile nuđene za te pozicije kretale su se od minimalca pa sve do par hiljada evra. Međutim, posmatrajući maksimalne zarade koje su oglašene, prodavcima je ponuđeno do 250.000 dinara, a komercijalistima čak do 350.000 dinara.

Prema rezultatima istraživanja tog portala na uzorku od 1.556 ispitanika najveći broj kandidata koji traže posao spada u starosnu grupu između 35 i 45 godina (32 odsto), slede kandidat između 25 i 34 godine (25 odsto) i grupa između 46 i 55 godina starosti, (23 odsto).

Najmlađi na tržištu rada u dobio od 18 do 24 godine čine svega 11odsto onih koji traže posao.

U pogledu radnog statusa, 40 odsto ispitanika je nazaposleno, ali je trećina anketiranih navela da je posao i bolje prilike na tržištu tražila iz stalnog radnog odnosa.

Od ispitanika koji su nezaposleni njih 42 odsto je bez posla ostalo tako što su dali otkaz i u potrazi su za novom poslovnom prilikom, 16% je dobilo otkaz, a petina je izjavla da su otpušteni zbog tekuće ekonomske krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari