U prva dva meseca godišnji rast deficita spoljnotrgovinske razmene skoro milijardu evra 1Foto: Pixabay/Alexas_Fotos

Tekući račun platnog bilansa u prva dva meseca bio je u deficitu 867 miliona evra naspram suficita od 169 miliona evra prošle godine, pokazuju podaci Narodne banke Srbije o platnom bilansu za februar.

Najveći doprinos rastu deficita dala je trgovinska razmena. Za razliku od prva dva meseca prošle godine kada je deficit u robnoj razmeni bio 558 miliona evra, u prva dva meseca ove godine manjak je bio 2,5 puta veći i iznosio 1,45 milijardi evra, usled ogromnog skoka cena energenata.

Iako je izvoz međugodišnje povećan sa 2,8 na 3,65 milijardi evra, uvoz robe je porastao sa 3,36 na čak 5,1 milijardu evra.

Čak je i saldo usluga „otanjio“, pa je prošlogodišnji suficit usluga pao sa 327 na 299 miliona u januaru i februaru ove godine.

U odnosu na prva dva meseca prošle godine kada smo bili netozajmodavci za 161 milion evra, usled pozitivnog tekućeg računa plantog bilansa, ove godine u prva dva meseca imali smo neto zaduživanje u visini 872 miliona evra, otprilike koliko je iznosio deficit tekućeg računa.

Na finansijskom računu, neto priliv stranih direktnih investicija je povećan, sa 295 miliona evra u prva dva meseca 2021. na 384 miliona, odnosno za 30 odsto. Portfolio investicije, koje su najčešće kupovina državnih obveznica, je iz priliva od 102 miliona evra početkom prošle, pretvorena u odliv od 181 miliona evra početkom ove godine.

Devizne rezerve smanjene su za milijardu evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari