Ovu godinu RTB Bor će, prema prvim prognozama, završiti sa „blagom pozitivom iz tekućeg poslovanja“, na žalost ne onakvom kakva je bila ranije. Na skromniji rezultat uticao je pad cene bakra i zlata, na čemu je „izgubljeno“ 25 miliona dolara, ali i neostvarena proizvodnja u Majdanpeku (posledica ledene kiše u decembru 2014.), zbog čega je prihod dodatno smanjen za 15 miliona dolara – kazao je generalni direktor borskog kombinata bakra Blagoje Spaskovski.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

On je na novogodišnjoj konferenciji za novinare rekao da menadžment mora da reaguje brže i bolje kako bi narednu godinu završili pozitivno, kao i da se sadašnja proizvodna cena od 5.040 dolara po toni, „spusti“ na 4.500- 4.600 dolara.

– I da ne možemo – moramo. Vlada je pomogla RTB-u time što je podržala kreditnu liniju od 30 miliona evra kod Fonda za razvoj, kako bi „stao na noge“. Ali, više ne možemo očekivati pomoć, moramo krenuti u još jaču štednju nego što je bila ove godine i to na svim nivoima – izjavio je Spaskovski, dodajući da će biti srezani svi nepotrebni troškovi, od smanjenja potrošnje električne energije, prelaska na snabdevanje sa visokog napona, reprogram dugova za struju, ali i privremeno gašenje svih pogona koji su trenutno neprofitabilni, kao i korekciju zarada, naročito u administraciji.

Kao primer, Spaskovski je naveo privremeno zaustavljanje proizvodnje u Fabrici lak žice jer je proizvodna cena 490 dolara po toni, a prodajna 160. Radnici su preraspoređeni u druge pogone gde su potrebni i svi će opet biti uposleni. Isto je urađeno i u Livnici bakra i bakarnih legura, Preradi metala, Istražnim radovima, radionici kopa, rekao je generalni direktor RTB Bor.

Prema njegovim rečima za borski basen je najvažnije da Privredni sud usvoji UPPR (Unapred pripremljen plan reorganizacije preduzeća) čime bi se rešili istorijskog nasleđa „teškog“ 860 miliona evra gde najveći deo čine državni poverioci.

– U 860 miliona evra duga nalazi se deo koji je utrošen za izgradnju HE „Đerdap“, pruge Bor-Majdanpek, Bor-Zaječar i Bor-Prahovo, put Bor-Paraćin, u 15 preduzeća koja su prodata od 2000. do 2008. godine bilo je uloženo 375 miliona dolara, a ona su prodata za samo 13 miliona dolara. Minus je i zbog više od 20.000 stanova u Boru i Majdanpeku, čija je realna vrednost oko milijardu evra. Jedino je to opravdano, jer su stanovi otišli u prave ruke ljudi koji su ih zaradili, sve drugo je gubitak za RTB. Tu su i sredstva iz budžeta Republike Srbije (65 miliona evra) za lične dohotke, održavanje socijalnog mira i standarda radnika u periodu od 2002. do 2008. – rekao je Spaskovski i dodao da je to teret koga RTB mora da se osloboditi kako bi postao firma koja će moći sama da se zadužuje, sama izađe na tržište i sama potraži partnera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari