U Smederevskoj Palanci otvorena južnokorejska fabrika za 700 radnika 1Foto: Instagram/@buducnostsrbijeav

Srbija je dobro mesto za ulaganje, a Koreja zemlja od koje najviše možemo da naučimo, i koja je za 30 godina postala „azijski tigar“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svečanosti povodom otvaranja južnokorejske fabrike Kjungšin Kejbl Jurop u Smederevskoj Palanci, investicije vredne 20 miliona evra.

Vučić je zahvalio južnokorejskim investitorima zato što su, pored Albanije, Bugarske i Turske, izabrali Srbiju i poručio da ćemo se „boriti za vaš dugotrajan ostanak i visoki profit“.

Istakao je da se nada da, kada budu širili proizvodnju, neće ni razmišljati o drugim zemljama, i obećao je da će Srbija ponuditi najbolje uslove.

„Pre 98 godina osnovana je Jasenica, kasnije Goša, nekadašnji gigant – svašta smo uništili u prethodnim decenijama, došlo je vreme da vraćamo stvari na svoje mesto“, rekao je Vučić.

Naglasio je da ima još posla u toj opštini i celom kraju, kako bi se zaustavio odliv stanovništva i rađalo više dece.

„Nama ostaje da, osim puta između Smederevske Plane i Palanke, na kome se nalazi ova fabrika, uradimo i put do Azanje i Selenca, pa do Mihajlovca, Male Plane, prema Topoli – mnogo toga je pred nama, a to danas možemo zato što će Kjungšin uplaćivati novac u budžet Smederevske Palanke“, rekao je predsednik Srbije.

Prema rečima generalnog direktora kompanije Kjungšin Kejbl Jurop So Kjun Đea, otvaranje fabrike je investicija vredna 20 miliona evra, a do kraja 2022. godine u njoj bi trebalo da bude zaposleno ukupno 700 radnika.

„Od danas, fabrika počinje masovnu proizvodnju delova za akumulatore, a na godišnjem nivou smo dobili stotine miliona evra vredne narudžbine, i verujemo da ćemo rasti kao što raste i tržište ‘zelenih vozila'“, poručio je Đe.

U toj fabrici će se proizvoditi delovi za „tradicionalne“ automobile, kao i komponente za električne baterije automobila visoke tehnologije.

Ambasador Republike Koreje u Srbiji Hjong-ćan Če naglasio je da će korejska Vlada i ambasada nastaviti da budu pouzdani partneri Srbije.

Predsednik opštine Smederevska Palanka Nikola Vučen ocenio je da je danas veliki dan za tu opštinu i da počinje „nova era razvoja“.

„Palanka je 2016. bila u velikim problemima, bez nade u normalan život, u dugovanjima, bez vode i ulične rasvete – a brzinom svetlosti smo postali vodeća opština u podunavskom regionu“, rekao je Vučen i zahvalio Vučiću na tome što je „obezbedio kilometre asfalta, škole i bolnice“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari