U Srbiji od januara 2022. godine potpuna digitalizacija rada državne revizije 1Foto: DRI

Državna revizorska institucija (DRI) Srbije predstavila je danas sistem za automatizovano digitalno sprovođenje i praćenje postupaka revizije trošenja novca budžetskih korisnika koji će biti u primeni od januara 2022. godine.

Ovim sistemom koji je deo projekta „Platforma za odgovorno upravljanje javnim finansijama“, koji sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a finansira Vlada Švedske, DRI će postati prvi državni organ u Srbiji koji će digitalizovati proces rada od početka do kraja.

Predsednik DRI Duško Pejović izjavio je na konferenciji za novinare da se na ovaj način jača mehanizam kontrole trošenja državnog novca, što je i osnovna funkcija ove institucije.

„Cilj uvodjenja ovog sistema je unapredjenje kvaliteta postupaka revizije, kao i njihovo ubrzanje. U toku je završna faza u izradi softvera koja se sprovodi kroz obuku revizora i finalno testiranje i uredjivanje sistema. Državni revizori će u narednom periodu moći da vide koje su funkcionalnosti sistema, da steknu osnove rada na njemu i da daju svoje komentare i sugestije“, rekao je Pejović.

Prema njegovim rečima novi sistem će olakšati najpre planiranje, odnosno donošenje godišnjeg programa same revizije.

„Imaćemo bazu svih subjekata revizije kojih je skoro 11.000, kao i bazu nepravilnosti, preporuka, prijava i efekata revizije. Primenom ovog softvera biće standardizovan revizorski postupak, jer će državni revizori koristiti jedinstveni obrazac, a pregled same revizije će biti jasniji“, objasnio je predsednik DRI.

Pejović je dodao i da će DRI u narednom petogodišnjem periodu nastojati da poveća broj revizora i i subjekata revizije, ali i da pripremi priručnika za merenje uticaja revizorskih preporuka na upravljanje javnim sredstvima.

Stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji Fransis Pikap istakla je da je DRI ključna institucija za otkrivanje nepravilnosti u finansijama zemlje.

„Transparentnost i odgovornost u javnom sektoru su jedne od najvažnijih stvari. Način na koji Srbija upravlja svojim javnim finsijama povezan je i sa ispunjavanjem zahteva za pristupanje EU“, navela je Pikap.

Naglasila je da i gradjani imaju pravo da očekuju da se javnim finsijama upravlja na odgovarajući način, jer porezi koje plaćaju treba da dovedu do efikasnih i kvalitetnih usluga.

Direktor Kancelarije za IT i e-upravu Mihailo Jovanović kazao je da je Kancelarija izradila sistemski softver koji će pomoći DRI u digitalnoj tranformaciji.

„Ovo što radi DRI je pravi primer kako jedna državna institucija treba da transformiše svoj rad. Postojanje digitalnog sistema značajno doprinosi pre svega radu revizora, u smislu pripreme i samog sprovodjenja postupka, da su im na klik dostupni različiti izveštaji“, izjavio je Jovanović.

On je istakao da će podaci novog sistema biti dostupni ne samo revizorima, već i gradjanima ukoliko budu postavljeni na portal otvorenih podataka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari