U Srbiji posluje više od 350 nemačkih kompanija 1Foto: N1

Ambasador Nemačke u Beogradu Aksel Ditman izjavio je da u Srbiji posluje više od 350 nemačkih kompanija koje su, od 2000. do sada, ovde uložile 1,8 milijardi evra i otvorile oko 35.000 radnih mesta.

– To je jedan aspekt nemačkih ulaganja i investicija, a s druge strane imamo veoma blisku saradnju sa Vladom Srbije i privrednim udruženjima u cilju jačanja preduzetništva, rekao je Ditman nakon današnjeg razgovora sa gradonačelnikom Kragujevca Radomirom Nikolićem.

On je dodao da Nemačka pomaže Srbiji da uvede i unapredi dualno stručno obrazovanje, kako bi se proizvodila sve složenija roba. Nemačka, prema njegovim rečima, daje konkretnu podršku jačanju malih i srednjih preduzeća u Srbiji. Istakao je, pritom, da nemačka razvojna KfW banka značajno pomaže razvoj preduzetništva u Srbiji.

Nemački ambasador je ocenio da je za unapređenje preduzetništva važno da postoje konkretni projekti saradnje, čemu njegova zemlja daje podršku, ali je bitno i da postoje dobri uslovi za poslovanje.

– Investitori i kompanije traže pouzdane uslove za rad i zato je veoma važno da budu nastavljene reforme u oblasti vladavine prava, rekao je Ditman, koji je juče u centru Šumadije prisustvovao konferenciji o preduzetništvu koju je organizovalo Društvo ekonomista Kragujevca.

U Kragujevcu posluju nemačke kompanije Megle, Vaker Nojsen i Simens, a juče se razgovaralo i o mogućnostima za nove nemačke investicije, te za uspostavljanje saradnje nemačke i kragujevačke privrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari