U Srbiji trenutno nemoguće kupiti turistički aranžman 1Foto: EPA-EFE/ JAVIER ETXEZARRETA

U turističkim agencijama u Srbiji ovih dana ne mogu da se kupe aranžmani za putovanja, jer su osiguravajuće kuće odlučile da posle 30. septembra ne izdaju garancije organizatorima putovanja zbog, kako su naveli, prevelikog rizika.

„Aranžmani ne mogu da se prodaju ovog trenutka jer je to protivzakonito, agencije prodaju pojedinačne usluge, avio-karte, hotele. Ali isti čovek u istoj agenciji ne može da kupi ceo aranžman, i hotel i kartu, jer se to vodi kao organizacija putovanja. A to ne sme, jer mora biti pokriveno polisom koju mi nemamo“, kaže za Danas predsednik Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić.

Trenutno se, kako kaže, rade predrezervacije aranžmana i čeka razrešenje cele situacije.

„Država nema neki pametan plan i mi se trudimo da to rešimo sa osiguravačima. Pokušaj da se to reši sa bankama, i da se desi ne može da bude brzo jer njima treba minimum tri ili četiri meseca da bi razradile proceduru“, napominje Seničić i navodi da ta opcija uopšte nije povoljna za agencije.

Iznosi za garancije od 400.000 evra, kako kaže, koji su predviđeni zakonom za 99 odsto agencija su nedostižni, naročito u periodu kada nema prometa, ni likvidnosti. To nije loš model, smatra on, ali ovog trenutka sa ovim iznosima ne postoje garancije nigde u svetu.

„Važno je da se putnici edukuju da znaju da ne postoji opšta sigurnost, ni u jednom poslu kada nešto kupite niste 100 posto sigurni. Ako želite da budete sigurni kupite dodatno osiguranje. To treba da bude model ovde, jer je to model u celoj Zapadnoj Evropi“, ističe Seničić.

Turističke agencije trenutno pregovaraju sa osiguravačima da produže postojeće polise bar na još tri meseca.

„Na taj način bismo rešili trenutni problem, a onda bismo tokom ta tri meseca, kada se formira Vlada zajedno pokušali da nađemo model koji bi od januara bio prihvatljiv za najveći broj agencija“, naglašava Seničić.

On kaže da pregovori sa osiguravačima idu sporo, da su čvrsti u odlukama, ali da oni pokušavaju da im razbiju strahove zbog rizika.

„Njihov rizik nije toliko veliki jer postoji pokriće u novcu koji je kod stranih partnera i kada bi agencije i propale oni bi mogli na osnovu isplaćenih sredstava da to naplate. Ali treba oni da se bave time, da idu od agencije do agencije i vide gde mogu da preuzmu rizik, a gde ne“, napominje Aleksandar Seničić.

Ministar turizma Rasim Ljajić najavio je krajem septembra da će za desetak dana pokušati da pronađu rešenje problema u kom su se našle agencije ali i putnici. Ljajić za Danas kaže da očekuje svakog trenutka da im banke pošalju predlog kako bi izgledale njihove garancije.

„Banke su nepovoljnija opcija za agencije od one koju su imali, ali nije realno očekivati da sve agencije prežive. Jedan deo će to moći, drugi će otići u subagente“, ističe Ljajić za naš list.

Njemu, kako kaže, nije jasno šta je razlog zbog kog su osiguravajuće kuće postupile na takav način. „Rekli su da je problem veliki rizik i da je to razlog. Ali ne znam zbog čega su odlučili da ne osiguravaju sve. Mogli su da vide sa kim mogu da nastave da rade, odnosno koga mogu da osiguravaju, a koga ne,“ kaže Ljajić.

Odložena putovanja sigurna

Putnici koji su zbog epidemije virusa korona svoje aranžmane za ovu godinu odložili za narednu i dobili zamenske vaučere ne bi trebalo da brinu zbog novonastale situacije.

„Sve što je uplaćeno do 30. septembra pokriveno je osiguranjem i ti aranžmani su sigurni. Čak i oni koji su do ovog roka uplatili za 2025. bi trebalo da budu sigurni, jer se gleda datum zaključenja ugovora, a ne termin realizacije aranžmana“, kaže za Danas Aleksandar Seničić.

Rešenje danas?

Konačan stav osiguravajućih kuća o osiguranju turističkih aranžmana trebalo bi da bude poznat do kraja ove sedmice, rekao je juče direktor JUTA Aleksandar Seničić.

„Dogovori idu u boljem pravcu, ka tome da se nađe rešenje bar za prelazni period u naredna tri meseca“, naveo je Seničić. Prema rečima Seničića, sa osiguravačima se razgovara o tome da se važeći govori produže aneksom do kraja 2020. godine kako bi agencije dobile vreme da razgovaraju o uslovima i produženju saradnje.

„Uporedno sa formiranjem novog resornog ministarstva moraju da se naprave alternative ukoliko osiguravači neće da nastave saradnju“, kazao je Seničić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari