U Srbiji u julu mesečna inflacija 0,2 odsto 1Foto: Stanislav Milojković

U Srbiji je u julu ove godine mesečna inflacija iznosila 0,2 odsto, a međugodišnja 3,3 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

U poređenju sa decembrom 2020. godine cene proizvoda i usluga lične potrošnje, kojima se meri inflacija, u julu su povećane u proseku za 3,7 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u julu je, u odnosu na prethodni mesec, rast cena zabeležen u grupama alkoholna pića i duvan (2,2 odsto), rekreacija i kultura (2,1 odsto), transport (1,6 odsto), restorani i hoteli (0,6 odsto), nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana (0,3 odsto) i u grupama stan, voda, električna energija, gas i druga goriva, kao i zdravstvo (za po 0,1 odsto).

Pad cena je zabeležen u grupama hrana i bezalkoholna pića (0,9 odsto) i odeća i obuća (0,7 odsto).

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale, naveo je RZS.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “U Srbiji u julu mesečna inflacija 0,2 odsto”

  1. RZS bi trebalo da objavi za koju su zemlju ovi podaci i šta su upoređivali. Svi koji žive u Srbiji (osim par njih) vide da je inflacija mnogo veća. Možda bi trebalo proveriti znanje iz matematike koja se uči u osnovnoj školi ovima iz RZS. Oni su izgleda naučili partijsku matematiku gde je rezulat, bez obzira na činioce, unapred zadat

  2. Siguran put da ostvarimo 900 evra prosecne plate, sve poskupljuje a kurs drzimo fiksno. Znaci standard strmoglavo pada i uz to zaduzujemo se sve vise

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.