U srpsku privredu putem lizinga investirano više od osam milijardi evra 1Novac Foto: EPA-EFE/MARIO CRUZ

Asocijacija lizing kompanija Srbije (ALCS) danas je objavila da je u poslednjih 20 godina lizing omogućio da se u finansiranje osnovnih sredstava srpske privrede investira više od osam milijardi evra, a potpisano je 250.000 ugovora o finansijskom lizingu.

„Privreda konstantno obnavlja ugovore o finansijskom lizingu i finansiranje kompanija na ovaj način postala je ustaljena praksa u finansiranju osnovnih sredstava, te imamo privrednike koji već po četvrti ili peti put finansiraju svoje poslovanje putem finansijskog lizinga“, izjavila je generalni sekretar ALCS Teodora Milenković.

Dodala je da lizing finansira osnovna sredstva čime se dodatno podstiče razvoj ekonomske aktivnosti u Srbiji.

„Lizing je posebno važan za potrebne investicije malih i srednjih preduzeća jer olakšava investiranje u poslovanje i ujedno podiže konkurentnost na domaćem i stranom tržištu“, ocenila je Milenković.

Prema analizi Asocijacije, u strukturi novozaključenih ugovora tokom godina finansiranje putničkih vozila iznosilo je 41 procenat portfolija, komercijalnih i teretnih vozila 36 procenata, finansiranje mašina i opreme 22 procenata, a nekretnina jedan procenat.

U 2022. godini je svako treće novo prodato vozilo finansirano putem lizinga.

„U poslednjih 10 godina prosečna godišnja stopa rasta lizing industrije je čak 13,3 procenata. U prvoj polovini ove godine vrednost novozaključenih ugovora je porasla za 19 procenata u odnosu na isti period prethodne. Ukoliko se nastavi ovaj trend i primeni na vrednost novozaključenih ugovora finansijskog lizinga iz prethodne godine, kada je iznosila 699 miliona evra, naša očekivanja su da će ove godine vrednost ugovora finansijskog lizinga dostići 830 miliona evra“, rekao je predsednik ALCS Bojan Vračarević.

Procena ALCS je da će sa rastom i jačanjem privrede udeo lizinga u finansiranju privredne aktivnosti u Srbiji biti sve značajniji i da budućnost ove industrije leži kako u digitalizaciji, tako i u zelenoj tranziciji.

„Lizing će doprineti kako povećanju broja električnih vozila, tako i podršci finansiranju izgradnje solarnih elektrana i drugih vidova obnovljivih izvora energije, a sve u cilju smanjenja zagađenja i dostizanju klimatske neutralnosti“, rekao je Vračević.

Sektor finansijskog lizinga počeo je sa poslovanjem u Srbiji pre 20 godina, kada je 2003. godine donet prvi Zakon o finansijskom lizingu, a ;Asocijacija lizing kompanija Srbija osnovana je 2004. godine.

Većina lizing kompanija su u vlasništvu banaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari