U utorak pregovori Vlade i sindikata o minimalnoj ceni rada 1Foto: Pixabay/Skeeze (Ilustracija)

Predstavnici sindikata, poslodavaca i Vlade Srbije započeće sutra razgovore o minimalnoj ceni rada za 2021. godinu, a završni razgovori zakazani su za 14. septembar jer je poslednji rok 15. septembar ove godine.

Savez slobodnih sindikata Srbije (SSSS) i sindikat UGS „Nezavisnost“ traže da se minimalna zarada sa sadašnjih 30.022 dinara poveća na 37.000 koliko košta minimalna potrošačka korpa.

Sindikati tvrde da je razlog za povećanje cene rada i činjenica da je ranije dogovoreno da se minimalac po vrednosti izjednači sa minimalnom korpom namirnica sledeće godine za koju se sada pregovara cena rada.

Predsednik UGS „Nezavisnost“ Zoran Stojiljković ocenio je za Betu da uprkos krizi zbog pandemije virusa COVID-19 posledice ne treba da snose najsiromašniji koji primaju minimalac, a njih je oko 350.000.

Poslodavci se zalažu da se pregovori o minimalnoj ceni rada odlože do kraja godine da bi se bolje sagledalo stanje u privredi.

Vlada Srbije se do sada nije izjašnjava o povećanju minimalne cene rada, ali ukoliko se sindikati i poslodavci ne dogovore ima ovlašćenje da bude arbitar i donese konačnu odluku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari