U Vranju pojačane mere zaštite od zaraze afričkom kugom 1Vranje, Foto: Dušan Pešić

Zbog tri pojedinačna slučaja afričke kuge u Vranju, koja su nakon testiranja pokazala negativne rezultate, pojačane su epidemiološke mere u ovom gradu, a trenutna epidemiološka situacija je stabilna, rekao je Nebojša Stamenković, član Gradskog veća za poljoprivredu.

Na trećoj vanrednoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije, na kojoj je razmatrana trenutna epodemiološka situacija, naloženo je da JKP „Komrad“ bude „u stanju pripravnosti“.

„JKP Komrad treba da, u slučaju potrebe, obezbedi najmanje jedno vozilo, vozača i dva radnika za utovar i istovar zaraženih životinja, kao i da uredi lokaciju stočnog groblja u skladu sa odgovarajućim propisima“, zaključak je Štaba za vanredne situacije.

Određena je lokacija za stočno groblje zaraženih životinja afričkom kugom svinja, „u skladu sa prostornim planom Grada Vranja, strateškom procenom uticaja na životnu sredinu, kao i uslovnom saglasnošću JP ‘Srbijašume'“.

„Lovačkim udruženjima i poljoprivrednim gazdinstvima naloženo je da preduzmu sve preventivne mere u skladu sa Pravilnikom o merama za rano otkrivanje, dijagnostiku, sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje zarazne bolesti afrička kuga svinja“, zaključeno je na sednici.

Veterinarskoj inspekciji u Vranju preporučeno je da pojača kontrolu na zaraženim i ugroženim područijima i šalje Gradskom štabu za vanredne situacije Grada Vranja redovne izveštaje o situaciji na terenu, a Štab će, shodno tome, donositi nove mere.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari