U Zrenjaninu se nastavlja zamah stanogradnje, gradiće i Kinezi u Ečki 1Foto:M.Pudar/Danas

Proteklu godinu tržište nekretnina u Zrenjaninu završilo je sa cenama od 1.300 evra za kvadratni metar u novogradnji, a u gradu bilo je u jednom trenutku deset gradilišta istovremeno.

Neki objekti su se završavali, kod drugih je tek započela gradnja, a posao stanogradnje već godinama rezervisan za jugoistočni deo grada preselio se intenzivnije u zonu centra, naselja Mala Amerika, nove pijace i Bagljaš.

„Tržište nekretnina u Zrenjaninu je živo već nekoliko godina, a od pojave korone dobilo je novi zamah, ima dosta investicionog ulaganja. Kupci dolaze iz svih kategorija, od mladih parova, starijih ljudi, onih koji se sele, investitora do dijaspore. Porasla je tražnja ne samo za stanovima, već i za kućama, tako da se prometovanje stanovima i kućama skoro izjednačilo. Traže se i vikendice i kuće na selu, za sve je veće interesovanje nego do pre neku godinu“, objašnjava agentkinja nekretnina Maja Ilić.

Ekspanzija stanogradnje, ukoliko se realizuje kako je planirano, doneće 1.500 novih stanova na zrenjaninsko tržište nekretnina u narednih pet godina. Cene trenutno miruju, ali kupce muči pitanje da li će biti poskupljenja s obzirom da građevinski materijal i usluge izvođača radova stalno poskupljuju.

„Na početku prošle godine kvadrat starog stana koštao je u proseku 500 evra, a u novogradnji oko 900 evra. Kraj godine smo dočekali sa cenom od 800 do 900 evra za staru i sa 1.100 do 1.300 evra za novu gradnju“, kaže Danijela Radovančev, agent nekretnina.

Cene izgleda da ne brinu velike investitore, jer je najavljena gradnja još nekoliko luksuznih i većih stambenih kompleksa u Zrenjaninu.

Prema dosadašnjim najavama, jedna zrenjaninska kompanija počinje gradnju novih pametnih zgrada u ulici Marka Oreškovića, a još jedan investitor najavio je gradnju pet osmospratnica pored gradskog jezera, u ulici Brigadira Ristića.

„Cene novih stanova trenutno se kreću od 1.100 do 1.300 evra po kvadratnom metru, u šta je uračnut porez na dodatu vrednost, što nije zanemarljivo. Na veću platežnu moć kupaca nekretnina pozitivno su uticali povoljni bankarski krediti, što najviše uzimaju mladi parovi. Mislim da su i subvencije države za kupovinu kuća na selu imale uticaj, jer imamo povećanu tražnju, kao i za vikendicama. Šta će dalje biti niko ne može da prognozira“, objašnjava Maja Ilić.

U posao stanogradnje u Zrenjaninu, pored već poznatih lokalnih izvođača, ušli su i novi investitori, a nove stanove planira da gradi i kineska kompanija Linglong.

Kineski investitor kupio je krajem prošle godine parcelu od 3,5 hektara na obodu sela Ečka, u blizini fabrike koju gradi. Na ovoj lokaciji planiraju gradnju nekoliko stambenih zgrada za svoje zaposlene sa 300 stanova. Pored zgrada, planiran je rekreativni centar i još neki objekti za stanare tog naselja.

Za razliku od drugih invetsitora, koji objavljuju planove i nacrte zgrada i stanova, kod ove investicije nisu poznati detalji kako će izgledati. Zna se samo da je pre više od godinu dana kineski investitor insistirao da se promene urbanistički uslovi i dozvoli gradnja pet spratova, umesto propisana tri.

Protiv ovakve namere protivila se struka, jer je u suprotnosti sa uslovima stanogradnje u banatskim selima, ali je gradska administracija dozvolila promenu uslova, pa će u Ečki biti petospratnica.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari