Udruženje “Ne damo Jadar”: Rio Sava kupuje nove parcele u Gornjim Nedeljicama 1Gornje Nedeljice, foto: K.V.

Udruženje “Ne damo Jadar” dostavilo je Danasu dokumenta u kojima se vidi da je kompanija Rio Sava kupuje nove parcele na području sela Gornje Nedeljice. U dokumentu od 29. avgusta, kompanija „Rio Sava Exploration d.o.o.“ pojavljuje se kao kupac zemljišta, o čemu zbog prava preče kupovine, obaveštava vlasnike susednih parcela, a vidi se i cena po kojoj je zmlja otkupljena.

Reč je, kako kažu iz Udruženja “Ne damo Jadar”, o parcelama koje nisu u odobrenom Prostornom planu područja posebne namene projekta Jadar, kao ni na trasi puta za koji im je država dala punomoćje da rade projektnu dokumentaciju i otkupljuju parcele za potrebe njegove izgradnje.

“Kupuju čak i dve parcele u zoni u kojoj su planirali da naprave deponiju, i to u najplodnijem delu doline Jadra. Šta se desilo sa onom „tačkom na projekat“ koju je stavila stara-nova premijerka Ana Brnabić”, pitaju iz Udruženja.

“Izdaju saopštenja u kojima nas prave budalama i smeju nam se u lice. Uvlače državu Srbiju u dužničko ropstvo a vlast to mirno gleda i ne preduzima ništa, osim što roni krokodilske suze nad „srpskom naftom“, a ne kaže narodu kolika je šteta od tog „projekta veka“, ekonomska, ekološka, demografska i svaka druga”, upozoravaju žitelji Gornih Nedeljica.

Pitaju zašto se ne dozvoljava stručnoj javnosti da na Javnom servisu, u udarnom terminu, kaže šta ima na tu temu?

“Zašto se ne organizuje debata ZA i PROTIV gde bi učestvovale sve zainteresovane strane? Zato što bi narod progledao i shvatio sve laži. Zato što će neko nekad izaći i reći da je projekat Jadar jedini spas za Srbiju ili da Srbija nema sredstva da obešteti Rio Tinto i da mora da im se dozvoli da kopaju po svaku cenu”, smatraju oni.

Upozoravaju da nije samo Jadar ugrožen, nego cela Srbija, i to ne samo ovim projektom već i ostalim potencijalnim lokacijama, kao što je Rekovac, koji je kažu, trenutno najaktuelniji.

“Ali očigledno imamo veće probleme od toga što ćemo postati kolonija ili se neko trudi da tako mislimo”, zaključuju iz Udruženja “Ne damo Jadar” i poručuju da će se narednih dana oglasiti Savez ekoloških organzacija Srbije i obavestiti javnost o daljim postupcima i odlukama.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari