Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije: Većina penzionera je egzistencijalno ugrožena 1foto (BETAPHOTO/Milan Timotić/MO)

Većina penzionera je u uslovima hiper inflacije životno ugrožena, nakon višegodišnjeg odsustva ili nedovoljnog usklađivanja penzija i primene izmenjene švajcarske formule za usklađivanje penzija od 2020. godine, saopštilo je danas Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije.

Podseća se da, prema statističkim podacima, više od 750.000 ili oko 45 odsto penzionera u Srbiji prima manje od 24.000 dinara mesečno, koliko bi trebalo da iznosi egzistencijalni minum ili prag siromaštva.

Oko 150.000 poljoprivrednih penzionera su u još većoj bedi, jer primaju upola manje od egzistencijalnog minimuma.

„Društvena potrošnja za penzije je sa 13 odsto u 2014. godini smanjena na oko 9,5 odsto BDP, što iznosi oko dve milijarde evra godišnje, a cena ovolike uštede je beda u kojoj živi najranjiviji deo stanovništva“, navedeno je u saopštenju, uz ocenu da se „nemoralna i neopravdana štednja otimanjem stečenog od penzionera nastavlja“.

Istaknuto je i da se u nedavnom saopštenju guvenerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković, da je međugodišnja inflacija u Srbiji 9,1 odsto i da je najmanja u Evropi, „prikrivaju podaci Eurostata da je rast cena hrane u Srbiji 2021. godine iznosio 14,5 odsto i da je bio tri puta veći od prosečnog rasta cena hrane u EU“.

Dodaje se i da prvi put od 2012. prosečna penzija u Srbiji u odnosu na prosečnu platu u januaru 2022. iznosi 44 odsto, sa tendencijom da taj odnos do kraja godine još više padne.

Odnos prosečne penzije prema prosečnoj plati je, kako se podseća, od 60 odsto u 2012. pao za više od 16 odsto.

Ukazano je i da nepotpuno, nominalno usklađivanje penzija od 2012. nije pratilo inflaciju koja ih je obezvredila.

„Samo u 2022. godini uskladjivanjem po izmenjenoj švajcarskoj formuli penzioneri su oštećeni za uskladjivanje zbog inflacije i rasta zarada u drugoj polovini 2021. godine za najmanje 6,3 odsto“, navedeno je u saopštenju.

Iz Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije su istakli da su „posledice maćehinskog odnosa prema standardu većine penzionera katastrofalne“.

Naglašeno je da većina penzionera nema dovoljno da podmiri ni komunalne račune i minimalne potrebe u hrani i lekovima.

Statistika pokazuje da je u 2021. preminulo 30.000 penzionera više nego u 2020, što je, smatraju iz udruženja, sigurno i posledica nedostatka hrane.

Zbog ekonomske bede, kako je saopšteno, oko 15 odsto penzionera je u poznim godinama primorano da dodatno radi, a većina penzionera u ruralnim sredinama i oni koji su bolesni ne može ni na takav način da poboljša standard.

Iz Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije smatraju da je zakonskih uslova i novca za podizanje najnižih penzija bilo, ali da je proteklih godina neselektivno podeljen i građanima kojima nije bio neophodan.

Zbog toga su apelovali na sve institucije da u skladu sa propisima preduzme hitne mere zaštite penzionera u skladu sa njihovim socijalnim potrebama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari