Ulaganja za razvoj i protiv bele kuge 1

Budžet jedne lokalne samouprave najbolje je ogledalo lokalne politike i načina upravljanja tom zajednicom.

Ako ovu konstataciju primenimo na Opštinu Aleksandrovac i kroz tu prizmu analiziramo budžet te komune za 2018. godinu, kao prva reč nameće se kontinuitet.

Ovu konstataciju možemo pravdati pogledom na gradsku kasu iz više uglova.

Krenimo, najpre, od njegove prihodne strane. Prihodna strana budžeta opštine za 2018. godinu iznosi nešto manje od 780 miliona dinara, a rashodna je 800,6 miliona. Radi se, u poređenju sa prošlogodišnjim rebalansom budžeta od oko 676,9 miliona ili pak onim iz 2016 godine od 763,7 miliona dinara, o ne tako značajnim odstupanjima na prihodnoj strani.

Kontinuitet je reč koja najbolje opisuje nastavak politike ulaganja u komunalnu infrastrukturu, pre svega u lokalne i nekategorisane puteve, po čemu je Aleksandrovac prepoznatljiva lokalna samouprava koja godinama unazad izdvaja između 20 i 30 odsto ukupnih budžetskih sredstva za ove namene. Ishod takve višegodišnje prakse je novoizgrađena mreža lokalnih i nekategorisanih puteva koja premašuje 150 kilometara, što je impresivan podatak, ako se ima u vidu da je ukupna površina opštine samo 387 kilometara kvadratnih i da na njoj, prema rezultatima popisa iz 2011. godine živi 26.522 stanovnika, od kojih 77 odsto živi u 54 naseljena mesta van sedišta Opštine.

I dok onima iz većih urbanih zajednica ovakvi podaci o putnoj mreži i o ulaganju u njeno proširenje i održavanje malo znače, ili najblaže rečeno ostaju nejasna sa stanovišta značaja tih saobraćajnica za ekonomski razvoj ruralnih krajeva, u sredinama poput Aleksandrovca to je sudbinsko pitanje za njihov opstanak. Jer ova opština, kao nažalost i većina drugih u Srbiji, muku muči sa negativnim demografskim trendovima, koji se ogledaju što u smanjivanju i starenju ukupne populacije, što u njenoj koncentraciji uz i pored regionalnih puteva i lokalnih drumova..

Ovim izdvajanjima iz budžeta svakako treba dodati i ona koja se, svake godine, opredeljuju za investicije u obrazovanje, kulturu i zdravstvo, i onda je jasno da između 60 i 70 odsto budžeta opštine Aleksandrovac ide u lokalni razvoj. Čitanjem budžeta opštine uočava se i diverzifikacija tih investicija po većim seoskim sredinama, što je još jedan pokazatelj da se ravnomernom razvoju opštine pridaje poseban značaj, što je, svakako, jedna od mera kojima se pokušavaju zaustaviti negativni demografski tokovi.

To je praksa koja traje više od jedne decenije koliko je ovde na vlasti „Pokret za Župu – dr Jugoslav Stajkovac“, a i zbog toga je politička stabilnost nešto što karakteriše politički život Aleksandrovca. Ishod toga je i činjenica da je Aleksandrovac, pre preuzimanja lokalne samouprave od strane „Pokreta za Župu – dr Jugoslav Stajkovac“ bio u IV grupi po stepenu razvijenosti opština u Srbiji, a sada je u II grupi.

Potvrdu toga nalazimo i u strukturi prihoda budžeta opštine Aleksandrovac gde je planirano učešće poreza na zarade u iznosu od 200 miliona dinara za 2018. godinu, pojedinačno najveća prihodna stavka odmah iza transfernih sredstava, a kad tome dodamo i prihode od poreza na prihode od samostalnih delatnosti po raznim osnovama od oko 36 miliona dinara, uočava se privredna aktivnost koja odudara od sumornih demografskih podataka o broju i starenju stanovnika opštine.

Sedam mandata za napredak

Dr Jugoslav Stajkovac, kao predsednik jedne relativno male opštine kao što je Aleksandrovac, predstavlja osobenu figuru u političkom životu Srbije. Još 1986. godine bio je, kao tada najmlađi u ondašnjoj Jugoslaviji, predsednik opštine. Četrnaest godina se nalazi na čelu „Pokreta za Župu – dr Jugoslav Stajkovac“. Te 2004. godine, kada je nastao Pokret, Stajkovac biva biran kao prvi neposredno izabrani predsednik opštine Aleksandrovac. U svojih sedam mandata Stajkovac je proveo 14 godina na čelu ove komune poznate po svom vinogorju. Završio je agroekonomiju na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, a kasnije je magistrirao i doktorirao. Angažovan je i kao predavač u nekim visokoškolskim ustanovama u zemlji i inostranstvu. Ono što ga bez sumnje čini osobenom političkom figurom jeste njegova neposrednost i istrajnost u nastojanju da se Župa i Aleksandrovac menjaju nabolje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari