Unapređenje lečenja kancera 1

Početak sprovođenja strateškog projekta prekogranične saradnje Rumunije i Srbije u oblasti zdravstva predstavljen je u požarevačkoj Opštoj bolnici uz prisustvo ministra za evropske integracije Jadranke Joksimović i ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

Ukupna vrednost projekta je više od 11,6 miliona evra, a pored Opšte bolnice u Požarevcu i Ministarstva zdravlja, partneri na projektu su i Urgentna klinička bolnica „Pije Branzeu“ iz Temišvara – Centar za genetske i celularne terapije u lečenju karcinoma „ONCOGEN“ i Okružna urgentna bolnica Rešica iz Rumunije.

Projekat predstavlja zajedničku inicijativu Srbije i Rumunije u borbi protiv raka u pograničnom području a cilj je bolje dijagnostikovanje i lečenje zloćudnih tumora – ROSECAN (eMSCode: RORS 193).

Konferenciji za medije prisustvovali su i predstavnici Grada Požarevca na čelu sa gradonačelnikom Banetom Spasovićem.

Danko Nikolić, direktor Opšte bolnice Požarevac rekao je da se ovim projektom završavaju još dodatna tri sprata Opšte bolnice Požarevac čime će se dobiti centralni operativni blok sa intenzivnom negom i stacionarni deo Odeljenja ginekologije sa akušerstvom, urologije i hirurgije.

Zahvaljujući donaciji Evropske unije do 2021. biće kompletno završena nova bolnica a taj korak će doprineti opštem zdravlju sugrađana.

Zlatibor Lončar, ministar zdravlja rekao je da će požarevačka i rumunska bolnica biti umrežene i da će to biti podsticaj za bolje rezultate. Lončar je najavio i rešavanje tekućih problema kao što je agregat i da će to biti rešeno već tokom sledeće nedelje.

Ovaj projekat finansira se iz IPA fonda Evropske unije kroz Program prekogranične saradnje između Rumunije i Srbije. Ukupna vrednost projekta je više od 11,6 miliona evra, a pored Opšte bolnice u Požarevcu i Ministarstva zdravlja, partneri na projektu su i Urgentna klinička bolnica „Pije Branzeu“ iz Temišvara – Centar za genetske i celularne terapije u lečenju karcinoma „ONCOGEN“ i Okružna urgentna bolnica Rešica iz Rumunije.

Cilj ovog programa i saradnje dve zemlje je jačanje potencijala programskog područja za inkluzivan rast i poboljšanju kvaliteta života celokupnom stanovništvu na obe strane granice. Projekat to osigurava zajedničkim aktivnostima, a u cilju obezbeđivanja pristupa modernim i efikasnim zdravstvenim uslugama, socijalnim uslugama, kao i uslugama kojima se omogućava pristup osnovnom obrazovanju.

Osnovni cilj projekta odnosi se na rešavanje jednog od glavnih izazova u zdravstvu – borbu protiv karcinoma. Konkretne aktivnosti će se odnositi na podsticanje saradnje u oblasti onkologije između zdravstvenih ustanova sa obe strane granice kako bi se obezbedio pristup modernim i efikasnim specifičnim zdravstvenim uslugama za sve onkološke pacijente koji žive u regionu, sa ciljem da se produži njihov vek i poboljša kvalitet života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari