UNDP: Mere za povećanje energetske efikasnosti 25 zgrada državnih institucija Srbije 1Foto: Pixabay/Pexels

Primenom mera za povećanje energetske efikasnosti u 25 zgrada centralne vlasti u Beogradu, planira se da potrošnja energije bude smanjena za 30 odsto, što je ušteda približna godišnjoj potrošnji energije za objekte i javno osvetljenje grada sa 40.000 stanovnika, saopštio je danas Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Takođe, emisije CO2 bi primenom definisanih mera energetske efikasnosti bile manje za gotovo 20 odsto, odnosno 5.174 tona godišnje, nevedeno je u saopštenju.

Konkretne mere koje bi dovele do ovih rezultata definisane su nakon detaljnih energetskih pregleda koji su sprovedeni u saradnji Ministarstva rudarstva i energetike Srbije, UNDP, Uprave za zajedničke poslove republičkih organa (UZZPRO) i Razvojne banke Saveta Evrope (CEB).

Za svaku od ovih 25 zgrada određen je optimalan set mera za energetsku sanaciju i korišćenje obnovljivih izvora energije koji može da obezbedi najbolje rezultate u odnosu na uložena sredstva.

Neke od predloženih mera su izgradnja solarnih fotonaponskih sistema, ugradnja toplotnih pumpi, zamena split-sistema za hlađenje centralnim sistemima, termoizolacija zidova i krovova, zamena spoljne stolarije, zamena postojećeg osvetljenja energetski efikasnim kao i automatizacija osvetljenja.

Sve ove mere dovešće i do smanjenja kapaciteta potrebnih za grejanje i hlađenje objekata.

Osim energetskih ušteda i smanjenja emisija štetnih gasova, energetska sanacija će doprineti i poboljšanju radnih uslova i bezbednosti na radu, kao i zaštiti i očuvanju kulturne baštine, s obzirom da je većina ovih objekata pod zaštitom.

Precizirano je da je trenutno u toku izrada projektno-tehničke dokumentacije za pet zgrada centralne vlasti u Beogradu – Direkcija za mere i dragocene metale, u Mike Alasa 14, Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije u Kralja Milana 36, Zavod za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja u Draže Pavlovića 15, Republička direkcija za imovinu u Gračaničkoj 8a i Zavod za intelektualnu svojinu u Kneginje Ljubice 5.

Nakon toga će uslediti objavljivanje tendera za izvođenje radova na energetskoj sanaciji.

Kako je navedeno, pored 25 zgrada centralne vlasti, za još dve – Palatu Srbija i SIV 3, sprovedena su i dodatna geološka istraživanja koja su potvrdila postojanje potencijala za grejanje i hlađenje ovih objekata korišćenjem geotermalne energije.

Na zgradi SIV 3 se sprovodi detaljan energetski pregled čiji se završetak očekuje do kraja godine.

Takođe, planirano je da detaljni energetski pregled i izrada studije opravdanosti za zgradu Palata Srbija počnu u decembru ove godine.

Kako je objašnjeno, sve to su pripremne aktivnosti za sprovođenje programa „Energetska efikasnost u zgradama centralne vlasti“, vrednog 40 miliona evra, koji obuhvata ukupno 27 zgrada centralne vlasti.

Ove aktivnosti su omogućene zahvaljujući finansijskoj podršci Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) i Poverilačkog fonda Razvojne banke Saveta Evrope kome doprinose Slovačka i Španija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari