Unija poslodavaca: Nedovoljno povećanje trgovačke marže za prodaju goriva od dva dinara po litru 1Foto: Pixabay/David Roumanet

Predstavnik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Aatanacković izjavio je danas da je povećanje trgovačke marže za prodaju goriva na pumpama, sa sedam na devet dinara po litru i dalje nedovoljno da pokrije troškove poslovanja.

„Odluka Vlade Srbije da poveća trgovcima goriva maržu za dva dinara po litru, sa sedam na devet dinara, ide u dobrom pravcu, ali taj iznos je i dalje nedovoljan da se pokriju troškovi poslovanja“, rekao je Atanacković za Betu.

Vlada Srbije je na današnjoj sednici donela odluku da poveća trgovačku maržu na prodaju goriva sa sedam na devet dinara po litru.

Atanacković je rekao da mnoge pumpe, koje nisu u sastavu Naftne industrije Srbije (NIS) imaju gubitke i da su neke zatvorene zbog neisplativosti poslovanja.

Prodavci goriva, su prema njegovim rečima, od dosadašnjih sedam dinara marže po litru, oko 3,2 do 3,4 dinara daju bankama ako kupac plati gorivo karticom.

Od preostalog dela, treba da se, kako je rekao, plati i porez na dodatu vrednost, a ostatak služi da se pokriju troškovi poslovanja, medju kojima su najveći zarade zaposlenima i porezi i doprinosi.

„Marža, ni nova ni stara nije dovoljna da se namire svi troškovi“, rekao je Atanacković.

Veliki problem je, prema njegovim rečima i to što se gorivo kupi jedne nedelje po cenama ograničenim za tih sedam dinara, a ako se ne proda, a sledeće nedelje cena padne, prodavac mora i zalihe da proda po toj nižoj, važećoj ceni, iako ga je prethodne nedelje skuplje platio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.