Uprava Energoprojekta odbacila ponudu Bojovića 1Foto: Energoprojekt. com

Uprava Energoprojekt holdinga saopštila je juče da ne podržava ponudu za preuzimanje koju je objavio konzorcijum firmi predvođen Napred razvojem u vlasništvu Dobroslava Bojovića.

Oni su obrazložili svoje mišljenje postojanjem „obilja nezakonitosti, nepoverenjem u profesionalni, finansijski i moralni kapacitet povezanih lica, ali i zbog sumnjivih aktivnosti na tržištu kapitala kojima je naneta šteta akcionarima, Energoprojektu, tržištu kapitala, pa i pojedinačno najvećem akcionaru, Republici Srbiji“. Ovo je (očekivano) mišljenje o ponudi za preuzimanje koja je došla nakon rešenja Komisije za hartije od vrednosti da su povezana preduzeća Napred AD, Napred razvoj, Jopag i Montinvest još u decembru planski zajedno delovala i da nisu, prema zakonu, dali ponudu za preuzimanje kada su stekli više od 25 odsto akcija, ali kasnije i odobrenja Komisije za HoV da ova grupa da ponudu za preuzimanje. Zbog ovoga je Energoprojekt podneo krivične prijave protiv svih članova Komisije za HoV.

Prethodni dan su se oglasila i udruženja akcionara. Prvo je Udruženje malih akcionara Energoprojekta o kom nema nikakvih podataka, pa ni kontakt telefona, a kamoli informacija o članstvu ili broju akcija koju poseduju, ocenilo ponudu Bojovića „korektnom i da omogućava efikasniji i brži razvoj preduzeća“. Na čelu ovog udruženja je Zoran Simić za koga u Energoprojektu tvrde da ima svega 40 akcija i da je bio kandidat Bojovića za članstvo u Nadzornom odboru kompanije.

Mišljenje je dalo i Udruženje akcionara Energoprojekt holdinga koje prema rečima predsednika Srđana Ljubojevića ima oko 700 članova i kontroliše oko tri odsto akcija.

– Mi smo protiv toga da Bojović preuzme Energoprojekt, s obzirom na to kako je poslovao sa drugim preduzećima, a pre svega Napredom. Mi se plašimo da kada ili ako Bojović preuzme kompaniju, da će ona krenuti nizbrdo, sa njom i vrednost akcija. Ako vidimo kako je prošao Napred i kako je formiran Napred razvoj u koji je prebačena imovina Napreda, bila bi velika sramota da sutra bude osnovan i Energoprojekt razvoj, a vlasnici akcija ostanu bez ičega – kaže za Danas Ljubojević.

On dodaje da je članovima udruženja zbog toga preporučeno da ukoliko do 24. jula državni organi ne obustave ponudu za preuzimanje, da prihvate i prodaju svoje akcija za 1.501 dinar, pošto će nakon preuzimanja vrednost akcija samo padati. Ljubojević ističe da je 24. jul poslednji rok da država nešto preduzme, s obzirom da ponuda za preuzimanje ističe 31. jula u 12 sati.

Prema poslednjim informacijama, Bojović kontroliše oko 35,5 odsto akcija i faktički je najveći pojedinačni vlasnik Energoprojekta. Drugi po veličini je država sa 33,5 odsto akcija, a preostalo je raštrkano na oko 6.500 akcionara, što institucionalnih, što fizičkih lica.

Jedan od razloga zbog čega je menadžment protiv ovog neprijateljskog preuzimanja je i to što Bojović ima više od dvedeset preduzeća koja direktno ili indirektno kontroliše, ali ona ne posluju previše uspešno. Prema bilansima za 2015. godinu dvadesetak firmi koje su registrovane u Srbiji je ostvarilo prihode od samo oko 20 miliona evra, a u poslovanju beleže gubitke od ukupno preko tri miliona evra. Zbog toga se postavlja pitanje finansijskog potencijala konzorcijuma oko Napreda za preuzimanje Energoprojekta, kao i porekla novca kojim se akcije kupuju. U priču se zbog toga umešala i Agencija za sprečavanje pranja novca.

Kreditna zaduženost kompanija u kojima je Bojović većinski vlasnik na kraju 2015. iznosila je 45 miliona evra, a onih u kojima ima manjinsko vlasništvo čak 80 miliona evra.

Zanimljivi su i bilansi dva najveća i najuspešnija preduzeća iz portfolija Bojovića. U 2016. godini firme Napred AD i Napred razvoj AD su ostvarile dobit od po 40, odnosno 43 miliona dinara. Kompanija Napred je imala oko 300 miliona dinara kreditnih obaveza i oko 150 miliona dinara obaveza prema dobavljačima na kraju te godine. Zanimljivo je da je najveće dugoročne finansijske obaveze imala prema Fondu za razvoj od 100 miliona dinara po osnovu kredita sa kamatom od dva odsto godišnje. Drugi veliki kreditor je izvesna firma Groton Global Corp sa kreditom od 595.300 evra, rokom otplate od tri godine i kamatom od 2,5 odsto. Interesantno je da su slovenački mediji početkom godine pisali o tome kako je odmah nakon što je srpski biznismen Miodrag Kostić kupio hotel Kempinski u Portorožu, istoj ovoj firmi uplaćena kratkoročna pozajmica od 2,5 miliona evra. Inače, Kostićeva AIK banka je obezbedila garanciju od skoro 90 miliona evra za preuzimanje akcija Energoprojekta.

Među poveriocima Napreda nalazi se i Viktorija grupa sa 75,3 miliona dinara, a ista firma se pominje i u rešenju Komisije za HoV gde je utvrđivana povezanost tih privrednih društava prilikom kupovine akcija na berzi u januaru i februaru ove godine.

Zanimljivo je i potraživanje Napreda od firme Triniti kapital koja je u vlasništvu švajcarskog Jopaga. Ona je 2006. godine kupila pravo gradnje na Energoprojektovoj parceli u Bloku 26 za 6,5 miliona evra. Tada je Triniti bila u vlasništvu Hipo banke da bi samo nekoliko dana nakon zaključivanja tog posla, bila prodata Jopagu koji je povezan sa Bojovićem. Kako se navodi u napomenama o finansijskom izveštaju, ugovorom je predviđena obaveza Triniti kapitala da Napredu proda 6.500 kvadrata stanova u bloku 26 po ceni koštanja. Inače, Triniti kapital je u 2016. zabeležio gubitak od 20 miliona dinara. U izveštaju se navodi da rukovodstvo Napreda očekuje da će radovi u bloku 26 krenuti u toku 2017. godine, te da će biti završeni do kraja perioda otplate.

Ovo je zanimljivo jer je Energoprojekt krajem 2016. godine podneo zahtev za poništaj ovog, kako oni navode, „simulovanog“ ugovora koji je naneo štetu akcionarima Energoprojekta.

Rekordna dobit

Inače, Energoprojekt holding je u prvih šest meseci ove godine zabeležio prihode od preko 154 miliona evra i bruto dobit od 6,7 miliona evra što je najbolji polugodišnji rezultat u poslednjih 15 godina. Takođe, specijalizovani časopis ENR (Engineering News Record) je postavio Energoprojekt na 107. mesto u svetu po prihodima od inženjerskih konsultantskih usluga napravljenih u inostranstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.