Usaglašen budžet EU za 2024. godinu 1Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Predstavnici Evropskog parlamenta i Saveta Evropske unije usaglasili su budžet za narednu godinu, koji bi trebalo da iznosi 189,4 milijarde evra, objavio je Politiko.

Iz Evropskog parlamenta su saopštili da su uspeli da obezbede dodatna finansijska sredstva za neke od njihovih prioriteta, kao što su humanitarna pomoć, program za istraživanje i razvoj Horizont Evropa i za program razmene Erazmus.

Španija je, kao trenutno predsedavajuća Savetom, naglasila je da postoji „dovoljno finansijskih mogućnosti da se odgovori na nepredviđene okolnosti“.

Budžet će pomoći u rešavanju „najhitnijih posledica krize na Bliskom istoku, kao i u Evropi i njenom susedstvu“, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Iako je postignut načelni dogovor o budžetu EU za 2024, razgovori o reviziji dugoročnog budžeta EU su i dalje u toku, a iz Evropske komisije su poručili da je „potreban brz dogovor“.

I Parlament i Savet Evropske unije tek treba da odobre sporazum o budžetu za narednu godinu koji su postigli njihovi predstavnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari