USAID: Realizovan Projekat za odgovornu vlast vredan 8,5 miliona dolara 1Foto: Shutterstock

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obeležila je 19. januara 2022. godine, zajedno sa partnerima, uspešnu realizaciju i završetak četvorogodišnjeg Projekta za odgovornu vlast, čija je vrednost 8,5 miliona dolara.

Ovim projektom pružena je podrška aktivnostima države u jačanju odgovornosti i borbi protiv korupcije na nacionalnom i lokalnom nivou i obezbeđena podrška usmerena ka ostvarivanju odgovornog upravljanja na svim nivoima vlasti, kroz rad sa lokalnim samoupravama, nezavisnim državnim organima i posebnim odeljenjima za suzbijanje korupcije pri višim sudovima i javnim tužilaštvima.

Kako se navodi, projekat je obezbedio pomoć za 25 lokalnih samouprava u cilju jačanja transparentnosti, odgovornosti i većeg uključivanja građana u procese odlučivanja.

„Ukupno 25 partnerskih gradova i opština sa kojima smo radili iskazalo je spremnost za unapređenjem transparentnosti na lokalnom nivou. Oni su iznova beležili sve bolje rezultate u okviru godišnjeg Indeksa transparentnosti lokalne samouprave i danas su među najbolje ocenjenim lokalnim samoupravama u Republici Srbiji”, ističe Suzan Fric, direktorka misije USAID u Republici Srbiji.

U okviru Projekta je obezbeđena podrška i posebnim odeljenjima za suzbijanje korupcije pri višim sudovima i javnim tužilaštvima u oblasti primene finansijske forenzike u procesuiranju krivičnih dela sa elementima korupcije. Uz pomoć Projekta, objavljen je Praktikum za istrage i suđenja krivičnih dela korupcije, koji predstavlja procesni vodič za istražne organe, javne tužioce i sudije i koji nudi inovativne načine za procesuiranje koruptivnih krivičnih dela i dela sa elementima finansijskog kriminala, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari