Uskoro novogodišnji sjaj u Beogradu od skoro četiri miliona evra 1

Postavljanje novogodišnje rasvete, „teške“ skoro četiri miliona evra, koliko je izdvojeno u prethodne 3 godine, počelo je na nekoliko lokacija, još ranije nego prethodne godine, što i nije čudo s obzirom da ove godine ima još više rasvete koju treba namestiti.

Postavljanje prazničnih ukrasa počelo je tokom prethodnih dana u Knez Mihailovoj ulici, na Novom Beogradu, Dedinju, Banjici, a kako nadležni najavlju do 5. novembra trebalo bi da bude ukrašen ceo grad. A kada će tačno zasijati stari ukrasi, koji su reparirani za pozamašne svote, ali i oni novi, nabavljeni na sumnjivim tenderima, još uvek se ne zna, biće uključena sukcesivno, kaže Darko Glavaš, direktor „Beokom“ servisa.

„Proces postavljanja traje minimum sedam nedelja, u toku su reparacija i sanacija opreme i tek nakon toga svi elementi će biti postavljeni i uključivani sukcesivno“, objasnio je Glavaš. Ono što je sigurno je da će Beograđane „zaslepeti“ sjaja ukrasa pre nego što svi radovi na rekonsktrukcijama saobraćajnica budu gotovi, pa možda i zaborave na raskopane ulice, gužve ali i cifre koje su za rasvetu portošene.

Ove godine Beograd je, naime, preko JKP „Javno osvetljenje“ kupio dodatnu rasvetu u vrednosti od oko 1,7 miliona evra, a uz to je izdvojio i dodatnih 17 miliona dinara bez PDV-a za reparaciju postojeće rasvete.

Kako je Danas već pisao, ugovor za ovogodišnju javnu nabavku dobila je firma „Keep light“ koja već godinama snabdeva Grad prazničnim osvetljenjem zahvlajujući uslovima specifičnim uslovima tendera koji joj idu u prilog. Novogodišnja rasveta prošle godine zvanično je uključena 10. novembra, a isključena 17. februara ove godine.

SDS: Beograd postao predizborna pozornica SNS

„Beograđani, danas prisustvujete retko viđenom fenomenu. Lep sunčan septembarski dan i možda ste zaglavljeni u kilometarskim kolonama širom rada, ali ste istovremeno deo novogodišnje euforije kićenja grada. U septembru na 25 stepeni!“, reagovao je predsednik beogradskog odbora SDS Aleksandar Ivanović povodom početka kićenja grada novogodišnjom rasvetom. On u saopštenju kaže da „građani retko kog grada na svetu mogu da se pohvale takvim iskustvom“, i nastavlja da „sudeći po dosadašnjoj praksi, u toj novogodišnjoj atmosferi uživaćemo bar do aprila sledeće godine“.

„Fenomen novogodišnje rasvete ”kad joj vreme nije” smo već imali prilike da vidimo. Zapravo poslednjih godina gledamo ga po pola godine. Međutim, do sada neviđeni saobraćajni haos moguće je objasniti samo na dva načina: ili je predsednik države stvarno u pravu kada za vrh gradske vlasti kaže da su kompletni idioti, ili namerno redovno presvlačenje asfalta izvode na svim ključnim saobraćajnim tačkama kako bismo svi mi, zarobljeni u gradskoj gužvi, stekli utisak da se Beograd ”prvi put u istoriji” ovoliko gradi“, kaže Ivanović. On navodi da je „Beograd postao predizborna pozornica Srpske napredne stranke“.

„Ispod nogu rupe, iznad glave novogodišnji ukrasi. To je u skladu sa načinom upravljanja državom ove vlasti- Srbija crna rupa po siromaštvu u Evropi, a na TV ekranima veseli rijaliti programi i izveštaji o neverovatnim ekonomskim uspesima. Politika hleba i igara“, kaže Ivanović. „Pa ako vam je teško da pogledate u novčanik, vi uključite srećne i ružičaste televizije. Ako vam se ne gleda razrovareni grad, vi podignite pogled ka novogodišnjoj rasveti koja sija iznad vas obećavajući vam da za koji mesec dolazi nova godina u kojoj vas čeka bolji život. I presvučen asfalt. Bilo kako bilo, ako vam se čini da sve ovo nije normalno i da živite u paralelnoj realnosti, uvek možete da se utešite mudrim rečima gradonačelnika Siniše Malog koji kaže da vam se to samo čini i da grad funkcioniše besprekorno“, zaključuje Ivanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari